Ugrás a tartalomra

Szavazás a polgármesterek leváltásáról Észak-Koszovóban

2024.03.09
15:28
2024.03.09
16:33
Forrás
Pannon RTV
Április 21-én szavaznak a polgármesterek leváltásáról négy észak-koszovói községben. A prištinai Központi Választási Bizottság elfogadta az ott élő szerbek erre vonatkozó petícióját.

Ha a megadott dátumon leváltják a községek albán vezetőit, akkor ezt követően új polgármester-választásokat írnak ki. Közben az észak-koszovói községekben továbbra sincs elegendő mennyiségű dinár, így pénteken az idősotthonok dolgozói és terepi betegápolói is kígyózó sorokban vártak a fizetésükre.

Észak-Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan és Leposavić önkormányzatok jelenlegi albán nemzetiségű polgármestereit a tavalyi választásokon szavazták meg, a többségi szerb lakosság bojkottjával. A 2024. április 21-i szavazáson a választói névjegyzéken szereplők 50 százalékának plusz egy választópolgárnak kell szavaznia a polgármesterek leváltására.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ prištinai missziójának vezetője, Michael Davenport üdvözölte a prištinai Központi Választási Bizottság döntését, amely szerint szavazást tűztek ki a négy észak-koszovói településen a polgármesterek felmentéséről, miután elfogadták a polgárok erre vonatkozó petícióit. Davenport rámutatott, hogy fontos, hogy ezt a folyamatot tisztességesen, inkluzívan és átláthatóan hajtsák végre.

Az Európai Parlament koszovói jelentéstevője, Viola Von Kramon úgy véli, hogy a prištinai Központi Választási Bizottság döntése megnyitja az utat a jövőbeni deeszkaláció előtt.

Az EU prištinai nagykövete, Tomáš Szunyog is támogatta a Központi Választási Bizottság azon döntését, hogy hitelesítik az aláírásokat, és kiírják a szavazást a polgármesterek leváltásáról a négy észak-koszovói településen, hangsúlyozva, hogy kulcsfontosságú a folyamat zökkenőmentes lebonyolításához szükséges feltételek megteremtése.

Közben Koszovó túlnyomóan szerbek lakta községeiben a dinárban folyósított fizetéseiket továbbra is csak nehezen tudják felvenni az emberek. Pénteken az idősotthonok dolgozói és terepi betegápolói álltak sorban, hogy felvegyék keresetük egy részét a Zubin Potok-i Postatakarék előtt. Ők rámutattak arra, hogy munkájuk szeretetet és emberséget sugall a segítségre szorulók felé, és azzal vádolták a prištinai hatóságokat, hogy kíméletlenül próbálják megnehezíteni az amúgy is nehéz életüket.

Slobodan Zečević, az Európai Tanulmányok Intézetétől azt mondta a szerb közmédia műsorában, hogy Priština egyoldalúan tiltotta be a dinárt, és ezzel szociális csapást mért ​​a szerb lakosságra. Hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek megvan a kapacitása a probléma megoldására, de kérdés, hogy meg akarják-e egyáltalán állítani Prištinát.

Észak-Koszovó
szavazás
Priština
Központi Választási Bizottság
petíció
Észak-Mitrovica
Zubin Potok
Zvečan
Leposavić
EBESZ
Michael Davenport
Viola Von Kramon
Európai Parlament
Koszovó
Slobodan Zečević

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.