Ugrás a tartalomra

Szépül Bácskossuthfalva központja

2023.11.22
18:26
2024.04.17
13:01
Forrás
Pannon RTV
Új térkőburkolatot kapott a Szent István utca központi része. A fejlesztések a Falu szíve program keretében folytatódni fognak, a többi között a színház padlózata is megújul.

Elkészült a díszes térkőburkolat Bácskossuthfalva központjában, melyet a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is megtekintettek. A Falu szíve programnak ez az első fázisa.

Méhes Béla, a VMSZ köztársasági képviselőjelöltje: „Mi a központot egy nagyon szép központtá és valóban egy ilyen, úgymond egy kisvárosi központtá szeretnénk alakítani, és ehhez hozzátartozik az is, hogy a most úgymond járhatatlan járdát fel tudtuk újítani, és ezekkel a szép térkövekkel tudtuk lerakni, és így teljesen átalakítottuk a falu központját. Ez egy 7,8 millió dináros fejlesztést jelentett, amit a községi költségvetés és a helyi járulék programból tudtunk megvalósítani.”

A Falu szíve program folytatódik jövőre is, köszönve Topolya község támogatási rendszerének. Kiemelten fontos, hogy a programban nem csak a város, hanem a környező falvak fejlesztésére is fókuszálnak.

Fazekas Róbert, a VMSZ tartományi képviselőjelöltje: „A megtekintett járdaprogram jövőre folytatódni fog és az Echo ifjúsági otthontól az egészségházig fog terjedni. Közben a színház előtti rész is meg fog történni, és a színházhoz pedig egy kis nemzeti tanács béli forrásokkal, ott pedig a padlózatot megcsináljuk, és így 3-4 szintről összerakva gyakorlatilag kapunk egy teljes egészet, ez igazából az a koncepció.”

Kasza Attila bácskossuthfalvi asztalosműhelyébe is ellátogattak a VMSZ képviselői, ahol jelenleg a vasútállomások nyílászárói készülnek. A 18 munkást foglalkoztató műhely számos vajdasági műemlékvédelem alatt álló épület felújításában vett részt.

„A legbüszkébb a zentai kis zsinagógára. Ott az összes nyílászárót, külső belsőt azt mi csináltuk. Majdnem mindenre. A sárga házat mi csináltuk, a szabadkai városházában csináltunk valami 20-25 ajtót, ők is mind faragott ajtók, jelen pillanatban folyik a vasútállomások felújítása. Szerencsére az összeset mi csináljuk, ami Topolyától Kelebiáig van, és azt meg előtte az előző körben csináltuk a horgosit, meg a bácsszőlősi vasútállomások nyílászáróit.”

A Vajdasági Magyar Szövetség számára a műemlékvédelem kiemelten fontos. Ahhoz pedig, hogy épített örökségünket megtudjuk őrizni erős politikai érdekképviselet kell - hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke.

„Ugyanakkor szükség van olyan cégekre, olyan mesteremberekre, akik ehhez a műemlékvédelemhez hozzá tudnak járulni operatív értelemben, gyakorlati értelemben. Az pedig, hogy ilyen cégek, vállalkozók vannak, ez nagyban köszönhető a Prosperitati Alapítványnak, illetve a VMSZ által elindított vajdasági gazdaságfejlesztési programnak, amelynek a folytatását nagyon hamarosan be fogjuk tudni jelenteni, és újabb pályázatok fognak megjelenni a legközelebbi jövőben már a kistermelők, a kisvállalkozók számára annak érdekében, hogy az itthon maradás, a szülőföldön boldogulás, reális célkitűzés maradhasson a jövőben is.”

A Vajdasági Magyar Szövetségnek tartományi és köztársasági szinten is erős érdekképviseletre lesz szüksége a megkezdett projektumok további támogatásához, ezért is fontosak a december 17-i választások.

Választások 2023
Bácskossuthfalva
VMSZ

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.