Ugrás a tartalomra

Szerb-bosznia-hercegovinai-török csúcsértekezlet Belgrádban

2019.10.08
17:07
2019.10.08
19:25
Forrás
Pannon RTV
Szerb-bosznia-hercegovinai-török csúcsértekezletet tartottak Belgrádban.

A tárgyaláson részt vett mások mellett Aleksandar Vučić szerb és Recep Tayyip Erdogan török államfő, valamint Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja. Vučić és Erdogan egyetértettek abban, hogy a találkozó fő célja a Balkánon lévő béke és stabilitás megőrzése.

Milorad Dodik a hármas találkozó után megtartott közös sajtótájékoztatón a három ország közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta. A bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja a jövőbeni közös projektekről beszélt. Ezek között a Belgrádot és Szarajevót összekötő autópálya mellett más beruházások is szerepelnek.

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja: „Beszéltünk más közös projektekről is, mint például a Török Áramlat elnevezésű gázvezetékről. Ez a téma iránt érdeklődik a boszniai Szerb Köztársaság, de ezen kívül készülünk egyéb beruházásokra is, mint amilyen a vasútvonal.”

A Belgrád és Szarajevó autópályára kitérve Erdogan kijelentette, lépéseket tesznek a tekintetben, hogy közelebb hozzák Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát, ami több szempontból is jelentős.

Recep Tayyip Erdogan, államfő, Törökország: „Az út szinonimája a civilizációnak és az életnek. Úgy gondolom, ha sikerül azt elérnünk, hogy útvonalat létesítsünk a két nép között, akkor az még nagyobb hatással lesz a lakosságra, de még nagyobb hatással lesz arra, hogy megakadályozza a lakosság kivándorlását.”

Az árucsere-forgalom is egyre jobban növekszik Szerbia és Bosznia-Hercegovina között, amely évről évre nagyobb gazdasági fejlődést jelent - mondta a szerb államfő.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ezek a projektek, amelyekről beszélünk, olyan projektek, amelyek összehozzák az embereket, amikor pedig összekapcsoljuk az embereket, akkor sokkal többet gondolnak a jobb életre, és a magasabb életszínvonalra.”

A politikai vezetők egyetértettek abban, hogy a jövőben is lesznek közös fejlesztések, amelyek elsődleges célja, hogy megőrizzék a régió békéjét és stabilitását. Ennek egyik jele, hogy Bosznia-Hercegovinában és Törökországban is szerveznek majd hasonló háromoldalú találkozókat.

Törökország
Bosznia-Hercegovina
csúcstalálkozó
befektetések
beruházás
Belgrád
Szarajevó
Recep Tayyip Erdogan
autópálya
építés

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.