Ugrás a tartalomra

Szijjártó: A stratégiai összekapcsolódások időszakát éli Szerbia és Magyarország

2023.09.29
16:34
2023.09.29
16:40
Forrás
Pannon RTV
A Szabadka-Szeged vasútvonalról is beszélt a magyar külügyminiszter.

A stratégiai összekapcsolódások időszakát éli Szerbia és Magyarország – hangsúlyozta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban. Mint mondta: Európa súlyos válsággal néz szembe, amelyek közül az egyik legkiemelkedőbb az energiaellátás válsága, így azok érezhetik majd magukat biztonságban, akik a lehető legtöbb ponton össze tudnak majd kapcsolódni a szomszédaikkal annak érdekében, hogy kisegítsék egymást. Szerbia és Magyarország a gáz-, a kőolaj- és az áramellátás területén kapcsolódik, illetve kapcsolódna össze. Szijjártó Péter a hamarosan átadásra kerülő Szabadka-Szeged vasútvonalról is beszélt.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „A személyszállítás megindul október 24-én a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalon. Ami azt jelenti, hogy magyar oldalon kettő, szerb oldalon öt megállója lesz az itt közlekedő személyvonatoknak. Körülbelül 1 óra 15 perces menetidővel kell számolni, amit jelentősen tudunk csökkenteni akkor, hogyha végre a vonatnak nem kell megállnia mintegy félórára egy határellenőrzésre. Viszont abban már sikerült megállapodnunk, hogy a határellenőrzés egy helyszínen fog zajlani, mégpedig Magyarország területén, ahol magyar és szerb határőrök közösen fogják az ellenőrzést végrehajtani, így le tudtuk csökkenteni jelentősen a vonat állás idejét, tehát ez egy versenyképes, jó közlekedési lehetőség lesz a határ mentén élőknek.”

Szijjártó Péter

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.