Ugrás a tartalomra

Terrortámadás volt egy nigériai templomban – Magyarország gyorssegélyt ajánlott fel

2022.06.06
18:18
Forrás
MTI
Magyarország elítéli a nigériai Owo városában történt terrortámadást és 10 millió forintos gyorssegélyt ajánlott fel a tragédiában érintett katolikus közösség mielőbbi talpra állásához.

Szijjártó Péter azt írta: pünkösdhétfőn sajnos újra megállapítható, hogy "a mai napig a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, aminek borzalmas példája a nigériai Owo városában elkövetett terrortámadás", amelyben vasárnap legalább 50, pünkösdöt ünneplő katolikus hívet gyilkoltak meg.

Hozzátette: Magyarországnak, mint egy ezer éve keresztény országnak, erkölcsi kötelessége ilyenkor fellépni, és bár a megtörtént borzalmakat nem teszi semmissé, de egy rendkívüli gyorssegéllyel igyekszik hozzájárulni a tragédiában érintett közösség mielőbbi talpra állásához.

A miniszter tudatta: a Hungary Helps programban Magyarország azonnali, 10 millió forintos felajánlást küld a Ondói Római Katolikus Egyházmegyének, amelyet a kenyérkereső nélkül maradt családtagok, árvák ellátására és kórházi kezelésekre fordítanak majd.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország a legmélyebben elítéli Xavéri Szent Ferenc templomban történt támadást, amely ismét bebizonyította, hogy mára a keresztény közösségek váltak a terrorszervezetek kiemelt célpontjává.

Úgy fogalmazott: "Imáink ma a gyászoló családokkal vannak."

Előzmény:

Több tucatnyian meghaltak egy katolikus templomban történt terrortámadásban Nigéria délnyugati részén vasárnap – közölték helyi tisztviselők. A támadók az Ondo állambeli Owo városának Szent Ferenc katolikus templomát vették célba, amikor a hívők pünkösd vasárnapján összegyűltek – mondta Ogunmolasuyi Oluwole törvényhozó. Az elöljáró papot is elrabolták - tette hozzá AdelegbeTimileyin, Owo körzet képviselője a nigériai törvényhozás alsóházában.

Úgy tudja, hogy legalább 50 embert megöltek, bár mások szerint sokkal többet.

Muhammadu Buhari nigériai elnök egy közleményben azt írta, bármi történjék is, ez az ország soha nem fog engedni a gonosznak és a gyarló embereknek, a sötétség soha nem fogja legyőzni a fényt. Nigéria végül győzni fog.

Egyelőre nem tisztázott, hogy ki állt az egyház elleni támadás mögött. Míg Nigéria nagy része biztonsági problémákkal küzd, Ondo állam Nigéria egyik legbékésebb tagállamaként ismert. A térségben azonban a farmerek és a pásztorok közötti erőszakos konfliktus egyre inkább elharapódzik.

Magyarország
Nigéria
Szijjártó Péter

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.