Ugrás a tartalomra

Tusk: Most lehetőség van arra, hogy a balkáni eseményeknek boldog befejezésük legyen

2018.04.27
21:41
Forrás
MTI
Az Európai Unió határozottan kiáll a nyugat-balkáni országok európai perspektívája mellett, a szükséges feladatokat azonban nem Brüsszelnek, hanem az egyes országoknak kell elvégezniük.

Ez hangzott el a Brdo-Brioni folyamat elnevezésű fórum szkopjei csúcstalálkozójának pénteki plenáris ülését követően, amelyen Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Koszovó és Albánia államfői mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfője vett részt.

A találkozó zárónyilatkozatában olvasható, hogy a térség országainak fejlődése, előrehaladása és stabilitása szempontjából kulcsfontosságú a jogállamiság, az alapvető emberi jogok, a hatékony igazságügy és kormányzás megerősítése, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc.

A résztvevők leszögezték, hogy támogatják az Európai Unió objektív elvárásait az egyes tagságra váró országok iránt, emellett pedig üdvözölték az EU Nyugat-Balkán-stratégiáját, valamint a bővítésre vonatkozó előrejelzését.
„Arra biztatjuk az országokat, hogy a jószomszédi viszony szellemében, valamint a nemzetközi joggal összhangban oldják meg az egymással fennálló nyitott kérdéseket és vitákat" - jelentették ki a résztvevők.
 
Most lehetőség van arra, hogy a balkáni eseményeknek - amelyek néha egy soha véget nem érő horrorfilmre hasonlítanak - boldog befejezésük legyen - hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki szerint minden a felek jószándékától függ.

Donald Tusk
Bojko Borisov
Borut Pahor
Aleksandar Vučić
Szkopje
Bakir Izetbegovic

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.