Ugrás a tartalomra

Várhelyi: A bővítés mára az egyik legfontosabb prioritás lett

2024.04.16
21:23
Forrás
MTI
Az európai uniós bővítés értéke a hosszú távú béke, stabilitás, biztonság és jólét szavatolása.

Ezt mondta Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos Brüsszelben, a délkelet-európai demokrácia csúcstalálkozó (SEEDEM) miniszteri szintű konferenciáján. A politikus szerint a jelentősen megváltozott geopolitikai és geostratégiai helyzet talán egyetlen pozitív hozadéka, hogy a bővítés mára az egyik legfontosabb prioritás lett, nemcsak az Európai Unióban, hanem azon kívül is. Úgy vélte, három ország, Ukrajna, Grúzia és Moldova megmutatta az uniónak, hogy a bővítés kérdését vegye sokkal komolyabban, mint azt az előző mandátum idején tette. Immár 21 éve annak, hogy az EU a Nyugat-Balkán országai számára csatlakozást ígért - emlékeztetett. Várhelyi Olivér hangsúlyozta: világossá vált, hogy az uniós vezetők a Nyugat-Balkánnal és a keleti partnerekkel tervezett bővítést a következő, ősszel kezdődő ötéves mandátum három legfontosabb prioritása egyikének tekintetik. "Reméljük tehát, hogy a következő Európai Bizottság a bővítés bizottsága lesz" - fogalmazott. Kiemelte ugyanakkor, hogy a csatlakozási folyamat "nem egyirányú utca", vannak ugyanis kritériumok, amelyeket teljesíteni kell. A bővítési folyamat nemcsak átalakulás, hanem a jövendőbeli tagok Európai Unióba való integrálásának folyamata is. Az integráció azt jelenti, hogy az unióba vágyó országoknak olyan jogrendszerrel kell rendelkezniük, amely képes érvényesíteni mindazokat a szabályokat, amelyek az unióban vannak - mondta, hozzátéve: szilárd demokráciának kell lenniük, a jogállamiságnak érvényesülnie kell, és egyértelmű elkötelezettségnek kell megvalósulna a jószomszédi viszonyban. Végezetül akaratra és cselekvésre van szükség a hosszú távú béke és biztonság megteremtéséhez. Az Európai Unió segíteni fog ezek elérésében, de a bővítés feltételeinek teljesülniük kell - húzta alá.
    Elmondta, hogy az Európai Unió az integráció elősegítésére már 2020-ban létrehozta a Nyugat-Balkán gazdasági és beruházási tervét. Ez egy olyan terv, amely a teljes Nyugat-Balkán GDP-jének nagyjából egyharmadát - mintegy 30 milliárd eurót - mozgósítja - közölte. A terv segíteni akar az érintett országoknak a gazdasági fejlődés felgyorsításában, növekedést és munkahelyet teremt, segít megfelelni a bővítés összes követelményének, a partnereket pedig korábban hozzájuttatja a tagság előnyeihez - emelte ki.
    "Tehát nemcsak azt akarjuk, hogy az érintett országok előre lépjenek, hanem azt is, hogy megtörténjen a bővítés" - fogalmazott Várhelyi Olivér.
    A magyar uniós biztos végezetül kiemelte: ha az Európai Unió nem hajtja végre a bővítést, az azzal a kockázattal járhat, hogy elveszíti a hosszú távú békét, stabilitást és biztonságot még Európában is.

 

Európai Unió
Várhelyi Olivér

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.