Ugrás a tartalomra

Vučić: Korszakalkotó újdonságok nem születtek és nem is kell rájuk számítani

2023.02.17
20:45
2023.02.17
21:24
Jól képviseltük Szerbia érdekeit, de korszakalkotó újdonságok nem születtek és nem is kell rájuk számítani - jelentette ki Aleksandar Vučić Németországban.

A szerb államfő az 59. müncheni biztonságpolitikai konferencián vesz részt pénteken és szombaton. Ma többek között Olaf Scholz német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és Josep Borrellel, az EU külpolitikai főképviselőjével is tárgyalóasztalhoz ült. Sok fontos kétoldalú megbeszélésén vagyunk túl, amelyek pontosak és világosak voltak - mondta Vučić a tárgyalások után.

A Prištinával folytatott bárbeszédről, a gazdasági és politikai viszonyokról egyeztettünk. Megfelelően képviseltük Szerbia érdekeit, tudniuk kell, hogy korszakalkotó gondolatok nem születtek, elmondtuk saját álláspontunkat, és elismerésben részesültünk, az amerikai, a francia, a német, a görög és a brit féltől. A tárgyalófelek a megbeszélések után kiemelték, hogy tudják, melyek azok a határvonalak, amelyeket Szerbia nem léphet át.

Szombaton folytatódnak az egyeztetések a prištinai párbeszédről és a Szerb Községek Közösségének megalakításának szükségességéről - emelte ki a szerb elnök. Vučić holnap Josep Borrellel, az EU külpolitikai főképviselőjével és Miroslav Lajčakkal, a Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal is megbeszélést folytat majd.

A szerb államfő arra is kitért, hogy még egy ország visszavonja Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségének elismerését. A megegyezés szerint az ország nevét egy későbbi időpontban hozzák nyilvánosságra. Ez lenne a 27. vagy a 28. ország, amely visszavonja az elismerést, mivel egy állam még nem döntött pontosan.

A gazdaságról szólva elmondta, hogy februárban jóval nagyobb bevételekre számítanak.

München
Pristina
Olaf Scholz
Emmanuel Macron
Josep Borrell
James Cleverly
Antony Blinken

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.