Ugrás a tartalomra

Vučić: A koszovói szerbek elviselhetetlen körülmények között élnek

2024.04.22
19:34
2024.04.23
08:40
Forrás
Pannon RTV
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsának napirendjén a Koszovóról szóló hat hónapos jelentés szerepelt.

A szerb államfő is részt vett az ENSZ Misszió koszovói jelentésének bemutatásán. Felszólalásában emlékeztetett arra, hogy április 19-én volt 11 éve, hogy elfogadták a brüsszeli megállapodást.

Bemutatták az ENSZ Misszió koszovói jelentését a szervezet Biztonsági Tanácsa előtt. Vjosa Osmani koszovói elnök az elmúlt 25 éve koszovói sikereiről beszélt. Mint mondta, ez olyan emberek munkája, akik tele vannak reménnyel és a fejlődés iránti vággyal. Ugyanakkor több olyan nőt is magával hozott, akik állítólag szemtanúi voltak a szerb katonaság és rendőrség Koszovóban elkövetett bűneinek.

 

A szerb államfő a koszovói jelentésről azt mondta, hogy nem mutat valós képet az ott uralkodó helyzetről. Továbbá reagált a koszovói elnök azon vádjaira is, miszerint a szerb katonaság és rendőrség Koszovóban bűntetteket követett el. Vučić szavai szerint ez csupán politikai színház. Rámutatott arra is, hogy a Koszovóban élő szerbek elviselhetetlen körülmények között élnek. Kijelentette, hogy nőtt a feszültség Belgrád és Priština között, és ennek oka, hogy a dinár helyett az eurót vezették be fizetési eszközként.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Emiatt a koszovói szerbek továbbra sem tudják megkapni a dinárban folyósított nyugdíjat, fizetést, szociális juttatást, családi pótlékot és más egyéb juttatásokat, kifizetéseket. És emiatt iskolák, óvodák, egészségügyi és szociális intézmények munkája gyakorlatilag lehetetlen.

Kína képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén arra kérte Prištinát, hogy vonja vissza a destabilizációhoz vezető lépéseket, és teljesítse a brüsszeli megállapodásban vállalt kötelezettségeket. Franciaország képviselője pedig azt mondta, hogy sürgősen előre kell haladni a normalizáció felé, mivel ez biztosítja a térség stabilitását, és ez az európai integráció elkerülhetetlen feltétele.

Egyesült Nemzetek Szervezete
ENSZ

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.