Ugrás a tartalomra

Vučić: Montenegró fontos partner Szerbia számára

2023.07.10
10:49
2023.07.10
18:08
Forrás
Tanjug
Szerbia elnöke ünnepélyesen fogadta Jakov Milatovićot a Szerbia Palota előtt.

A nemrég megválasztott montenegrói elnök az uniós és NATO-intézményekben tett látogatásai után elsőként Belgrádba látogatott el, a szerb államfőhöz. Mint korábban elmondta, célja a két ország politikai és gazdasági kapcsolatainak erősítése, továbbá a regionális együttműködés javítása. Hét év után most először látogatott montenegrói elnök Szerbiába. Jakov Milatović államfőt Aleksandar Vučić szerb elnök és a miniszterek fogadták ünnepélyes keretek között. Azt nyilatkozta, fontos, hogy újjáéledjenek a kapcsolatok a két ország között.

"Nagyon fontos, hogy az előttünk álló időszakban a fókuszt az olyan témákra helyezzük, amelyek közelebb hoznak bennünket egymáshoz és ne olyanokra, amelyek távolabb visznek, és nem értünk bennük egyet. Úgy gondolom, hogy ez kulcsfontosságú dolog az egészséges politikai kapcsolathoz."

A két államfő infrastrukturális kérdésekről, a két országot összekötő autópályák építéséről, illetve vasútfejlesztésről is tárgyalt. Szerbia érdekelt a cseppfolyósított gáz megvásárlásban is, ezért készek bővíteni a vezetékeket a Bijelo Polje-i mérőállomás felé. Arra is reagált, hogy hosszú idő után most érkezett újból montenegrói elnök először Szerbiába.

Aleksandar Vučić, szerb államfő: "A montenegrói államfőt úgy fogadtuk, mint bárki mást a világból. Mindenki esetében megpróbálunk jó házigazdák lenni. Itt Szerbiában mindenki számára megengedett, hogy azt mondja, amit szeretne, olyan módon, ahogyan szeretné. Soha senkire nem haragudtunk meg, mindig arra törekedtünk, hogy jó házigazdák legyünk."

A szerb államfő hangsúlyozta, a jövőben arra kell törekedniük, hogy bizalom épüljön ki a két ország között. Továbbá arra is kitért, hogy Milatović a 2027-ben tartandó Világkiállításon kedvező pozíciót kért országa számára.

Montenegró
Jakov Milatovic
Szerbia

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.