Ugrás a tartalomra

82 éves korában elhunyt Pelé

2022.12.29
20:33
2022.12.30
07:55
Forrás
Mandiner.hu, AP
A legenda szervezete feladta a harcot a rákkal szemben. 82 éves korában elhunyt Pelé

Napok óta egyre csak rosszabbodott a focistalegenda állapota. 

„A labdarúgás brazil királya” – aki rekordot jelentő három világbajnokságot nyert, és a múlt század egyik legmeghatározóbb sportemberévé vált – 82 éves korában elhunyt. Halálának hírét ügynöke, Joe Fraga megerősítette.

Mint írták, a „gyönyörű játék” zászlóvivőjét 2021 óta vastagbélrák miatt kezelték. Az elmúlt hónapban állapota egyre csak romlott. Már a veséjével és a szívével is gondok voltak.

Pelét széles körben a labdarúgás egyik legnagyobb játékosának tartották, mintegy két évtizedig varázsolta el a szurkolókat és kápráztatta el az ellenfeleket.

Brazíliát a labdarúgás csúcsára juttatta, és a sportág globális nagykövete lett „egy olyan utazás során, amely Sao Paulo állam utcáin kezdődött, ahol újságokkal vagy rongyokkal kitömött zoknikat rugdosott” – írták róla.

Kely Nascimento Instagram-oldalán rövid bejegyzésben közölte, hogy édesapja - az évek óta különböző betegségekkel küzdő Edson Arantes do Nascimento - elhunyt.

"Végtelenül szeretünk, nyugodj békében!" - írta.

Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Ez rajta kívül más labdarúgónak még nem sikerült.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az évszázad sportolójává választotta, míg a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) neki ítélte az évszázad futballistája elismerést, illetve 2014-ben a sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) tiszteletbeli aranylabdásnak nyilvánította, amit aktív játékos korában még nem kaphatott meg.

Brazíliában háromnapos gyászt hirdettek.

Pelé
focistalegenda
brazil
Brazília
világbajnokság
labdarúgó

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.