Ugrás a tartalomra

Hömpölygő tömeg a Fruška gora-i maratonon

2024.04.27
15:45
2024.04.27
17:05
Forrás
Pannon RTV
Extrém és ultramaraton. Hatvan kilométeres közép- vagy harminc-egynéhány kilométeres rövid távú, nyugat, dél vagy éppen kelet irányba tartó távok.

Összesen 14 különböző hosszúságú és nehézségű pálya közül lehetett választani a Fruška gora-i maraton első napján. A kétnapos verseny szombaton 9 órakor rajtolt a popovicai hegymászóotthon elől, a vasárnapot pedig családi napnak tervezték.

Tapasztalt versenyzőkként indult a Fruška gora-i maratonon az újvidéki Tarján család mind a hat tagja. Elvira már többször is teljesített a 10 és a 22 kilométeres pályákon. Bőségesen pakolt vizet és energiadús nasikat a hátizsákjába - idén két óra alatt szeretné teljesíteni a kiválasztott távot.

Tarján Elvira, Újvidék: „Nagyon szeretek a Fruška gorán futni, nagyon szeretem az ilyen erdőben, hegyen, terepen futásokat, valahogy úgy érzem, hogy megy, és nagyon jó érzések kötnek hozzá.”

Tarján Tobolka Albina, Újvidék: „Az idén csak 10-et megyek a legfiatalabb kislányommal, ugyanis egy kis pocaklakót is viszek magammal, egy kis három hónapos pocaklakót, úgyhogy mi sétálunk idén, és élvezzük a napot.”

42 kilométeres maratonra készül barátaival a zentagunarasi Tóth Ugyonka Gábor.

Tóth Ugyonka Gábor, Zentagunaras:
„ A baráti társaságban fogalmazódott meg az ötlet, és ez alapján így összebeszéltünk és eljöttünk, megpróbáljuk.
- Nem adod fel?
- Nem hinném.”


Bakos Kornél, Kavilló:
„ Gyerekkoromban voltam utoljára, és akkor most jött az ötlet, hogy próbáljuk meg, és mindjárt majdnem a legnagyobb fába vágtuk a fejszét, lehet, hogy egy kicsit túlvállaljuk, de jó.
- Mi van a hátizsákban?
- Egy kis ital, csereruha, magvak, banán, egy kis energia.”


Tumbász Loketity Dániel, Kishegyes: „Szerintem nem lesz annyira nehéz, sétálni bírni fogjuk. Egy kisebb kocogás esetleg közben, a lényeg, hogy eljönni beszélgetni egy kicsit, lazítani. A táj szép, friss a levegő.”

Pontban 9-kor elrajtolt a 47. Fruška gora-i maraton. Az előbb aszfaltos úton haladó pályán hömpölygött a rengeteg versenyző és a sétálók, túrázók - mintegy 10 ezren vettek részt az eseményen.

Évről évre sokan várják a Fruška gora-i maratont, a friss levegő, a természeti szépségek és a történelmi emlékek látványa, valamint a kiváló hangulat miatt. Családi programként is kiváló szórakozás.

Rúzsa Tuza Laura, Zenta: „Mi elsősorban a természet miatt jövünk, a friss levegőért, a természet közelségért, hogy a gyerekek a városból egy kicsit a természethez közelebb kerüljenek.”

De voltak olyanok is, akik első alkalommal vettek részt a szinte fél évszázados múltú maratonon.

Kollár László, Temerin:
„ Valójában a látnivaló az, ami döntő az egészben, mivel a 22,7-en sokkal több a látnivaló.
- Mi az, amit megnéztetek a térképen, mi mindent fogtok látni?
- A vízesés, ami érdekel minket.”

Tartalmas hétvégi kikapcsolódásra készült négy magyarkanizsai-zentai barátnő is.

Szemerédi Petra, Magyarkanizsa:
„ Kihívás magunknak, hogy meg tudjuk igenis csinálni, és hogy büszkék legyünk magunkra.
- Mivel készültetek, mit hoztatok magatokkal?
- Italt, ételt, fertőtlenítőt és a jó kedvünket.”


És valóban: a Fruška gora-i maratonhoz csak erre van szükség. A maraton második napján, vasárnap tartják a gyerekeknek a hegymászómaratont. Az esemény szervezője a Železničar Hegymászó-Síjáró Egyesület.

Fruška gora
Fruška Gora-i maraton
maraton

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.