Ugrás a tartalomra

Kezdődik az egy hónapos fociőrület

2022.11.20
13:20
2022.11.20
16:01
Forrás
Pannon RTV
A november 20-a és december 18-a között sorra kerülő tornán 32 válogatott méri majd össze erejét. Egy hónap alatt 64 összecsapást rendeznek.

Ma 17 órakor kezdődik a 22. labdarúgó-világbajnokság Katarban. A vb nyitómérkőzését a házigazda Katar válogatottja játssza Ecuadorral. A nyitónapon nem lesz másik meccs. 

Katar a valamivel több mint 11,5 ezer négyzetkilométerével a legkisebb területű ország, amely világbajnokságot rendezhet. Először tartják az arab világban, muszlim többségű országban a vb-t, míg Ázsia 2002 után másodszor lesz a torna házigazdája. Ez lesz az első olyan vb, amelyet a katari időjárás sajátosságai miatt nem az eddig szokásos nyári időpontban, hanem november–decemberben rendeznek meg.

A vb nyitómérkőzését al-Haróban tartják, ahol a házigazda Katar válogatottja játsszik Ecuadorral. A kis falu évszázadokon át élt gyöngyhalászatból, a stadiont csak a világbajnokságra építették fel.

A Sasok már megérkeztek Dohába, Katar fővárosába. Bahreinből érkeztek, ahol végleg felkészültek a világbajnokságra. Manámától Doháig légvonalban mindössze 141 kilométeres az út, így az utazás nem tartott sokáig. Néhány tucat szurkoló várta őket a repülőtéren.

A szerb válogatott első meccsét csütörtökön játssza Brazília ellen, ezután pedig Svájccal és Kamerunnal méri össze erejét.

Dragan Stojković Piksi, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya már Dohában nyilatkozott arról, hogyan állnak a vb-hez.

„Maximálisan felkészültnek kell lennünk és a legjobbat kell nyújtanunk. Ha valakinek jobban megy, mint nekünk, sportolóként természetesen gratulálni fogunk, de biztos, hogy egy pillanatra sem adjuk fel. Ezzel kapcsolatban úgy gondolkodunk, hogy meccsről meccsre haladunk majd.”

A sporteseménnyel kapcsolatban Orbán Viktor magyar miniszerelnök már szombaton közzétett egy bejegyzést, közösségi oldalán. A politikus azt írta, várja a szurkolók tippjeit, ő pedig kommentjében Szerbiára tippelt győztesként.

A hétvége folyamán már ellepték a szurkolói zónák környékét Katarban a futball-világbajnokságra érkező turisták. A FIFA és az esemény többi szervezője azt reméli, hogy a kezdés hangulata félreteszi majd a korábbi ellentmondásokat. Sokan kritizálták ugyanis Katart az emberi jogok tiszteletben tartásának hiánya és a kivitelezéssel járó környezetkárosítás miatt. Sokakat felháborított az is, hogy az utolsó pillanatban változtattak az alkoholfogyasztási előírásokon, és a stadionokban végül nem engedélyezik a sörözést.

A mostani lesz egyébként az utolsó 32 csapatos világbajnokság, a 2026-os tornán már 48 csapatosra bővül a mezőny.

A Pannon Rádióban és a Szabadkai Magyar Rádióban hétfőnként kollégánk, Tóth Tibi részletesen is elemzi a vb heti történéseit. 11 órakor kezdődő, 11-es című műsorával várja a focirajongókat mindkét frekvencián, a világbajnokság ideje alatt. A fociőrület ezzel nem áll meg, a Pannon Rádióban és a Szabadkai Magyar Rádióban is naponta foglalkozunk a katari vb legfrissebb híreivel.

labdarúgás
foci
világbajnokság

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.