Ugrás a tartalomra

Női kosárlabda olimpiai selejtező - Nem jutott ki a magyar válogatott a párizsi játékokra

2024.02.11
19:41
Forrás
MTI
A magyar női kosárlabda-válogatott nem jutott ki az olimpiára, mivel a soproni selejtezőtorna zárómérkőzésén - 22 pontos előnyről - kikapott Spanyolországtól, és a négycsapatos viadal utolsó helyén végzett.

A tornáról Japán, Spanyolország és Kanada szerzett kvótát.

    Eredmény:
    olimpiai selejtező, 3. forduló:
Spanyolország-Magyarország 73-72 (19-24, 8-22, 23-18, 8-23)
-----------------------------------------------------------
    Pontszerzők: Conde 16, Cazorla 15, Gustafson 12, Carrera 10, Torrens 7, Gil 5, Casas 4, Ortiz 4, illetve Studer 17, Határ 15, Kiss 12, Juhász 11, Aho 7, Lelik 6, Dombai 4
        
    Az utolsó játéknap előtt minden csapat egy-egy győzelemmel és vereséggel állt, és a kora délutáni meccsen hazai szemponból kedvezőtlen eredmény született, mivel az olimpiai ezüstérmes japánok 86-82-re megverték a világbajnoki negyedik Kanadát, így az észak-amerikaiak nem juttatták ki sikerükkel automatikusan a magyarokat is.
    Japánnal együtt a spanyolok is megszerezték a kvótát, így a számukra már nem volt tétje a magyarok elleni zárómeccsnek, akiknek ugyanakkor győzmiük kellett az olimpiai részvételhez.
    A tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes spanyolok a hatodik olimpiájukon indulnak, eddigi legjobb eredményük a 2016-os ezüstérem volt. Emellett három világbajnoki éremmel és négy Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhetnek. A jelenlegi csapatukból a Sopronban is légióskodott Queralt Casas volt ismerős, míg a 34 éves Alba Torrens júniusban 27 ponttal vezette diadalra a spanyolokat a magyar válogatott ellen a júniusi Európa-bajnokság ljubljanai elődöntőjében.
    Az ellenfélnél a nemrég honosított - és a Ludovika Csatában is megfordult - Megan Gustafson jeleskedett az előző két soproni meccsen, mivel mindkétszer tíz pont felett dobott. Igaz, ugyanezt Juhász Dorka is elmondhatta magáról 13, illetve 11 ponttal.
    A tavalyi Eb-n negyedik magyar csapat Juhász duplájával kezdett a zsúfolásig telt, 2500 férőhelyesre bővített Novomatic Arénában, majd Torrens triplájával 6-11 lett. Studer Ágnes sorozatban öt pontot szerzett, aztán Dombai Réka kosaraival már a házigazdák vezettek (17-14). A folytatásban megmaradt az ötpontos előny, mivel hiába szórta Gustafson a hármasokat, Aho Nina és Kiss Virág is elkapta a fonalat, a magyar védekezés pedig világszínvonalú volt. A spanyolok 32-24-nél próbáltak ritmust váltani, de Studer újabb triplája ismét visszavetette őket, és 24-26 után három ibériai pontra egy elképesztő rohammal 19 (!) érkezett válaszul. A nagyszünetben óriási ováció fogadta, hogy a 22-8-as második játékrészt követően minden előzetes várakozást felülmúlva 46-27 volt az állás, akkor Studer 15, Kiss pedig 10 pontnál tartott.
    Térfélcsere után a lelátón ülő - és kiesésre álló - kanadai válogatott csalódottan figyelte, hogy 22 pontra ellépnek a magyarok (49-27), akik ekkor már a zsebükben érezhették a párizsi repülőjegyet. Ekkor kisebb megtorpanás következett, a rivális feljött 14 pontra, de a Sopronból nemrég Spanyolországba igazolt Határ Bernadett duplái megnyugtatták a kedélyeket. A 64-50-ről induló zárószakaszban viszont teljes rövidzárlat jött, három perc alatt egyetlen pontra fogyatkozott a különbség (64-63), ekkor Lelik Réka és Studer "tolta meg a szekeret". Az utolsó perc így is 72-71-gyel kezdődött, majd a spanyolok átvették a vezetést, az utolsó hazai támadás pedig nem járt sikerrel, Határ dobása kijött a gyűrűről. A válogatott ezzel az utolsó helyen zárt, és nem jutott ki a párizsi játékokra.
    A magyar női kosárválogatott eddig egyszer, 1980-ban járt olimpián, és Moszkvában negyedik lett.
    korábban:
Japán-Kanada 86-82 (20-20, 30-26, 20-21, 16-15)
    A torna végeredménye:
    ---------------------
1. (és továbbjutott) Japán 5 pont, 2. (és továbbjutott) Spanyolország 5, 3. (és továbbjutott) Kanada 4, 4. Magyarország 4
    Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény rangsorol.

kosárlabda

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.