Ugrás a tartalomra

Újabb korlátozások az orosz sportolók olimpiai részvételével kapcsolatban

2024.03.20
07:45
2024.03.20
07:53
Forrás
AP
Nem vonulhatnak fel és nem lengethetnek zászlót a párizsi olimpia nyitóünnepségén az orosz és belorusz sportolók - erről döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Oroszországot és Fehéroroszországot az ukrajnai háború miatt eltiltották a csapatsportokban való részvételtől az olimpián, a NOB pedig kétlépcsős átvilágítási eljárást írt elő, hogy ezen országok egyéni sportolói semleges státuszt (Individual Neutral Athletes - AIN) kapjanak. A sportolókat először az egyéni sportáguk irányító testületének, majd a NOB által kijelölt felülvizsgálati testületnek kell jóváhagynia. A semleges sportolók nem támogathatják nyilvánosan Ukrajna megszállását, és nem állhatnak kapcsolatban katonai vagy állambiztonsági szervekkel.

A NOB becslése szerint 36 orosz és 22 belorusz sportoló vehet majd részt az ötkarikás játékokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság leleplezte azt a zöld cserezászlót is, amelyet a semleges sportolók számára használnak majd az éremátadásokon, ahol egy speciálisan írt himnuszt fognak eljátszani szöveg nélkül.

Korábban a paralimpiával kapcsolatban született hasonló döntés az oroszokra és beloruszokra vonatkozóan. Ott arról is határoztak, hogy nem rögzíti az éremtáblázaton a két ország sportolóinak eredményeit, ha pedig az érintettek közül valaki aranyérmet nyer, a paralimpiai himnuszt játsszák majd el a tiszteletére.

Az olimpia nyitóünnepségét július 26-án a Szajna mintegy hat kilométeres szakaszán rendezik meg.

olimpia
Párizs 2024

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.