Ugrás a tartalomra

Elindultam szép hazámból

2023.10.14
19:02
2023.10.15
17:37
Forrás
Pannon RTV
Ismét megszervezték az Elindultam szép hazámból elnevezésű Kárpát-medencei népdalkör találkozót Palicson.

Összesen 120 fellépő érkezett a rendezvényre. Az ünnepélyes műsor után közös vacsora várta az érdeklődőket, ahol élőzene mellett szórakozhattak és barátkozhattak.

Jókedvű, népviseletbe öltözött emberekkel telt meg a Magyar Művelődési Központ nagyterme Palicson, ugyanis ismét itt tartották meg a Kárpát-medencei népdalkör találkozót. A műsorra nemcsak Vajdaságból, de Magyarországról is érkeztek résztvevők.

Oláh György, vezető, Balatonszállási citerazenekar: „A zene, amit játszunk az hagyományos citerazene. Hogy a fiatalokat betudjuk vonni és megtudjuk tartani a csapatot, ezért az általuk kedvelt nótákat adjuk elő. Ez nem azt jelenti, hogy népdalokat nem, hanem inkább kevesebbet. Igazi magyar érték lenne az is. De sajnos a mai világban a fiatalok megtartásához a kedvükben kell járni.”

Az eseményen sor került a Vándor-ágnak, vagyis az oromhegyesi Gazdag Ág hagyományőrző vetélkedő fődíjának átadására is, melyet az idén megosztva a ludasi és a palicsi csapat nyert meg.

Nagy Katalin, Szederinda Népdalkör, Palics: „Most először voltunk ezen, úgy hívják ezt, hogy Gazdag Ág. Ami 35-ör volt már. Nagyon szép dolog, mert a régi idők eseményeit idézzük fel népdalokkal, amikbe anekdotákat szövünk bele. Az idén osztjuk az első helyünket a ludasiakkal.”

A Palics Magyar Művelődési Egyesület idén 17. alkalommal szervezte meg a népdalkör találkozót. A szervezők elmondták, büszkék az elmúlt évek sikereire, és a jövőben is mindent megfognak tenni azért, hogy az esemény fennmaradjon.

Csiszár Molnár Anna, elnök, Palics Magyar Művelődési Egyesület: „Azért jelentős, mert barátkozási, kimozdulási lehetőség a résztvevőknek, ugyanakkor ilyen formában arra vannak motiválva, hogy folyamatosan tanulmányozzák a népdalkincset, valamint újabb dalokat is megtanuljanak. Egymást meghallgatva esetleg tanulhatnak abból is, hogy ki mit, hogyan old meg.”

A műsor végén Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a résztvevők együtt énekelték el a Fa leszek, ha fának vagy virága és a Befordultam a konyhára megzenésített verseket.

Elindultam szép hazámból
Palics
népdalkör találkozó
Kárpát-medence
Magyar Művelődési Központ
Balatonszállási citerazenekar
Gazdag Ág
Palics Magyar Művelődési Egyesület
Szederinda Népdalkör

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:29, Frissítve: 16:43

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:45, Frissítve: 16:04

Hömpölygő tömeg a Fruška gora-i maratonon

Extrém és ultramaraton. Hatvan kilométeres közép- vagy harminc-egynéhány kilométeres rövid távú, nyugat, dél vagy éppen kelet irányba tartó távok.
Hömpölygő tömeg a Fruška gora-i maratonon
15:14, Frissítve: 15:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.