Ugrás a tartalomra

Ízelítő a csángó hagyományokból

2018.12.16
18:59
2018.12.17
07:46
Forrás
Pannon RTV
A magyarság legkeletibb és talán legelszigeteltebb közössége a moldvai csángóké. A sok szempontból elszigetelt közösség kultúráját most a Délvidéken élők is testközelből ismerhették meg.

A Forrófalvi Hagyományőrző Csoport a Bethlen Gábor Alap, valamint Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával Vajdaságban is több helyszínen lépett fel.

Énekkel kezdődött a csángó magyar villámcsődület Szabadka főterén. A Magyarfaluból és Forrófalváról érkezett csoport tagjai Temerinben lépnek majd fel, ami után Horvátországba utaznak. A Vajdasági körút részeként Szabadkán is bemutatták hagyományaikat.

A dalok után táncra is perdültek a moldvai csángók, és szinte a teljes tánckultúrájukba betekintést nyerhettek azok, akik Szabadka központjában jártak vasárnap délután. A tűz lángját, hojnát és kezest is táncoltak a hagyományőrzők. Mindnyájan először járnak Vajdaságban.

Istók Annamária, Magyarfalu, Románia: „Nagyon tetszik, mert mi azt álmodni sem mertük, hogy mi ide eljutunk, hogy megmutassuk a kultúránkat. Nagyon örülünk, hogy meghívtak bennünket ide. Nagyon tetszik nekünk.”

A Forrófalvi és a magyarfalusi Kerek alma falapi hagyományőrző csoportok tagjai a Jöjjenek divatba a csángók! elnevezésű turné keretein belül most a Délvidéket járják körbe.

Antal-Vajda János, művészeti vezető, Forrófalvi Hagyományőrző Csoport, Románia: „Rég szerettem volna, hogy meglássam az idevalósi magyarokat. Sokan nem tudják, hogy vannak még csángó magyarok és az a célunk, hogy ami még maradt a gyönyörű csángó hagyományból megmutassuk.”

 

A körút Temesváron kezdődött, Vajdaságban Tóthfalut, Zentát, Temerint, valamint a villámcsődület erejéig Szabadkát érintette. Horvátországban pedig Vukovárra, Eszékre és Csúzára várják a csángókat az elkövetkező napokban.

moldvai csángók
Szabadka
villámcsődület

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.