Ugrás a tartalomra

Száguldoznak és figyelmetlenek az utakon

2024.03.12
21:01
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában 2023-ban mintegy 500 ember halt meg közlekedési balesetben.

Az illetékesek szerint közlekedésbiztonság legnagyobb problémája, illetve a balesetek leggyakoribb okozója a gyorshajtás. Február végén további új közlekedési szabályok léptek életbe Szerbiában. A szabálysértők egyre súlyosabb büntetésekre számíthatnak, ha meggondolatlanul közlekednek az utakon.

A rendőrség ideiglenesen lefoglalhatja azoknak a sofőröknek a járművét, akik az elmúlt két évben súlyos közlekedésbiztonsági szabálysértést követtek el. Ez is a szerb közlekedésbiztonsági törvény új intézkedései közé tartozik. Az új intézkedés hatályba lépését követően órák múlva már meg is történt az első jármű elkobzás. Egy 61 éves leskovaci férfi maradt az autója nélkül, miután ellenőrzés során nem volt hajlandó alkoholszonda vizsgálatnak alávetni magát. Az elmúlt két évben ugyanezen magatartása miatt már jogerősen elítélték, illetve azért is, mert ittasan vezetett. Az új szabályozás szerint a rendőrök azoktól vehetik el ideiglenesen a járművet, akiket súlyos szabálysértésen értek, és az előző két évben legalább két, szintén súlyos szabálysértésért miatt elítélték őket, például több autó szabálytalan előzése, vagy 10 percen belül két piros lámpán való áthaladás miatt.

Ha a sofőr az első tárgyaláson bűnösnek vallja magát, a járművet azonnal visszaadják neki. Ha fellebbez az ítélet ellen, és az eljárás elhúzódik, évekig az autója nélkül maradhat.

Az új intézkedés mintegy tízezer sofőrt érint, azaz ennyien vannak, akik az elmúlt két évben többször is jogerősen el lettek ítélve súlyos közlekedési szabálysértés miatt. A rendőrség az új intézkedés hatályba lépését követően egy hét alatt 11 járművet kobzott el, többségében fiatal, 17 és 35 év közötti sofőröktől. Megtörténhet, hogy a sofőrtől véglegesen elkobozzák a járművet.

Szerbia még tavaly szeptemberben fogadta el az új közlekedésbiztonsági törvényt, amely néhány nap múlva hatályba is lépett. Ez a legutóbbi szabályzat, amely 2024. február 23-án lépett hatályba, szintén ehhez a csomaghoz tartozik. Az új törvény azt is előírja, hogy a teherautó és autóbusz vezetéséhez szükséges okmány ezentúl 18 éves kortól megszerezhető. A közlekedési rendőrség február 19-e és 25-e között teherautó- és buszsofőröket ellenőrzött az utakon. Megdöbbentő adat, hogy ez idő alatt mintegy 8000 teherautó-sofőr és mintegy 700 buszsofőr esetében valamilyen szabálysértést állapítottak meg.

A szerb Közlekedésbiztonsági Ügynökség szerint a cél az, hogy 2030-ra megfeleződjön a közlekedési balesetben elhunytak száma. Az új közlekedési szabályok is ezt a célt szolgálják. Szerbiában jelenleg minden második közlekedési baleset okozója a gyorshajtás. Kiemelt figyelmet kell fordítani az autópályákon történő közlekedésre is. Az elmúlt időszakban több súlyos baleset történt az autópályákon. 2023 novemberében például hat személy sérült meg Újvidéknél az autópályán, miután három autó egymásba rohant. Szeptemberben a Miloš Veliki autópályán történt halálos áldozatot követelő baleset Obrenovacnál, amikor is egy férfi egy tik-tok-kihívás miatt állítólag szándékosan a forgalommal szemben haladt. Júniusában az autópálya Újvidék és Szabadka közötti szakaszán, Szőreg közelében ütközött egy gépkocsi a szalagkorlátnak. Sokakat rázott meg a hír, amikor 2022 szeptemberében Ópazovánál több, mint 30 jármű ütközött össze az autópályán. A súlyos balesetnek halálos áldozata és több sérültje is volt. Az eseteket hosszan lehetne sorolni. Az illetékesek abban bíznak, hogy az egyre szigorúbb közlekedési szabályok, és az egyre magasabb büntetések eltántorítják a sofőröket attól, hogy szabálysértéseket kövessenek el, és hogy az intézkedések miatt csökkenni fog a közlekedési balesetek száma.

A Közügyekben Fehér László, közlekedésbiztonsági szakember hívta fel a figyelmet a felelősségteljes vezetés fontosságára.

rendőrség
gyorshajtás

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.