Ugrás a tartalomra

Deli Andor: Az EP kérése egy újabb alkalom, hogy kritikákat fogalmazzanak meg Szerbia irányába

2024.02.29
11:30
2024.02.29
16:48
Forrás
Pannon RTV
Az EP ismét arra kéri Szerbiát, hogy igazodjon az EU politikájához, és vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben. Deli Andor az SZMR-ben elmondta, ez a jelentés egy alkalom arra, hogy az EU kritikákat fogalmazzon meg Szerbia irányába.

Az európai parlamenti képviselők Strasbourgban elfogadták az EU közös kül- és biztonságpolitikájának végrehajtásáról szóló határozatot, amelyben felszólítják Szerbiát, hogy sürgősen hangolja össze politikáját az Európai Unióéval.

A határozat Szerbiát érintő részében támogatják a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálását, és felszólítják mindkét felet, hogy folytassák a párbeszédet.

A határozat üdvözli az Európai Bizottság által előterjesztett bővítési csomagot, és a Nyugat-Balkánra vonatkozó növekedési tervet, az EU Tanácsát pedig felszólítja, hogy mutasson valódi politikai elkötelezettséget a nyugat-balkáni országok csatlakozási perspektívája iránt.

„Nincs új a nap alatt. Az Európai Parlament továbbra is ugyanazokat a kritikákat másolja le és illeszti be, amelyeket már megfogalmazott Szerbiával szemben”, nyilatkozta Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Szabadkai Magyar Rádió műsorában elmondta, ez a jelentés egy alkalom arra, hogy az EU kritikákat fogalmazzon meg Szerbia irányába.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz (VMSZ): „Ez a jelentés egy alkalom volt arra, hogy elismételjék ugyanazokat az észrevételeket, ugyanazokat a meghagyásokat, amiket szeretnék, hogy Szerbia végrehajtson. Igazából Szerbia uniós perspektívája nem teljesen világos. Sok ígéret hangzik, illetve hangzott el az elmúlt időszakban, ugyanakkor a közeledés az nem történik meg, és az Európai Parlament sajnos nem hogy segítené azt a képet, hogy az Európai Unió számít Szerbiára, hanem inkább ezekkel az állandóan ismétlődő támadásokkal, kritikákkal, bírálatokkal, úgy érzem, hogy inkább eltávolítja Szerbiát az uniós útról, és ez semmiképp sem jó, sem a kölcsönös bizalom, sem pedig a polgárok szempontjából.”

Szerbia
Európai Parlament
EP
Deli Andor
Fidesz
EP-képvislő

Most

16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 17:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.