Ugrás a tartalomra

Emmanuel Macron: Jacques Delors békítette ki Franciaországot Európával és Európát a saját jövőjével

2024.01.05
14:24
Forrás
MTI
Jacques Delors valóban kibékítette Franciaországot Európával és Európát a saját jövőjével - jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő az Európai Bizottság volt francia elnökének állami búcsúztatásán pénteken Párizsban.

"Jacques Delors mindig a megbékélésért dolgozott, alternatívákat keresett, hidakat épített" - fogalmazott a francia elnök az Invalidusok díszudvarán rendezett ünnepélyes gyászszertartáson, amelyen számos európai vezető, valamint és állam- és kormányfő, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt.

A szocialista politikus 98 éves korában hunyt el december 27-én. Tíz éven át, 1985 és 1995 között állt az uniós végrehajtó testület élén, és egybehangzó vélemények szerint kulcsfontosságú szerepet töltött be az euró létrehozásában és az Európai Unió mai formájának kialakításában.

"Jacques Delors lépésről lépésre hozzájárult Európa mai arculatának kialakításához" - fogalmazott Emmanuel Macron, megemlékezve az euró atyjáról, aki az Európai Bizottság vezetőjeként létrehozta az egységes piacot, kezdeményezte a schengeni megállapodások aláírását, elindította az Erasmus programot, megreformálta a közös agrárpolitikát.

Az ő nevéhez fűződik "egy emancipációs szociáldemokrácia lehetősége" - mondta az államfő. "Az egyesült Európa, Schengen, az Erasmus, Maastricht lehetősége, amelyet a közös értékek forrasztanak egybe Compostelától a Balkánig, az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig" - tette hozzá.

A francia elnök szerint Jacques Delors halála után is folytatódik az általa megkezdett út.

"Egy nehéz út, akadályokkal teli út, messze a könnyedségtől és a látszatmegoldásoktól, mindig egyensúlyozva, megtartva a nemzetet és Európát, a gazdasági erőt és a társadalmi igazságosságot, a valóságot és az eszményt" - hívta fel a figyelmet a francia elnök.

Emmanuel Macron megemlékezett Delors franciaországi belpolitikai tevékenységéről is: a későbbi európai bizottsági elnök Francois Mitterrand néhai baloldali elnök első kormányában, 1981-1984 között gazdasági miniszter volt, s ebben a minőségében - fogalmazott az államfő - "kibékítette a kormányzati szocializmust a piaccal, a franciákat pedig a gazdasággal".

Az államfő gyászbeszédét követően a Marseillaise, a francia himnusz, majd az Örömóda, Európa himnusza csendült fel az Invalidusok díszudvarán.

Emmanuel Macron
Jaques Delors
Franciaország

Most

16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 15:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.