Ugrás a tartalomra

EU-csúcs Brüsszelben: Növelni kell a védelmi felkészültséget

2024.03.22
07:32
2024.03.22
08:43
Forrás
MTI
Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben csütörtök este úgy fogalmazott: háborús alapra kell helyezni a gazdaságokat, hogy megfeleljenek a fenyegetések jelentette kihívásoknak.

A kétnapos uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Unió céljai között szerepel Ukrajna folytatódó és azonnali támogatása mindaddig, ameddig arra szükség van. „Felgyorsítjuk katonai támogatásunkat, lőszert, rakétákat és légvédelmi rendszereket szállítunk Ukrajnának” - fogalmazott. Közölte, a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával még június vége előtt megkezdődhetnek.

Elmondta: a tagállamok vezetői határozott és egységes nyilatkozatot tettek az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban, amelyben az Európai Tanács tagjai az azonnali humanitárius tűzszünetre szólítottak fel, a fenntartható fegyvernyugvás reményében. A mind a 27 tagállami vezető által jóváhagyott szöveg „valamennyi túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására és humanitárius segítségnyújtás biztosítása” szólít fel - közölte. Hozzátette: az Európai Tanácsot mély aggodalommal tölti el a gázai humanitárius helyzet és annak a polgári lakosságra, különösen a gyermekekre gyakorolt hatása. Hangsúlyozta, mindent meg kell tenni a helyzet elmérgesedésének elkerülése érdekében, és felszólította az izraeli kormányt, hogy tartózkodjon a katonai művelet megindításától Rafahban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a tagállamok készek jóváhagyni, hogy a befagyasztott orosz pénzeszközök nyereségét Ukrajna céljaira fordítsák. Az európai bankokban tárolt orosz vagyon mintegy hárommilliárd eurót kitevő idei nyeresége finanszírozni foga katonai felszerelések beszerzését Ukrajna számára - tette hozzá.

Közölte azt is, hogy az Európai Bizottság az orosz és a fehérorosz gabonára kivetett vámok emelését javasolja, hogy megvédje az európai gazdákat, és megbüntesse Moszkvát. Az intézkedés, mint fogalmazott, megakadályozza majd, hogy Oroszország bejuttassa az Ukrajnától lopott gabonát az Európai Unió területére.

EU-csúcs
Charles Michel
Ursula von der Leyen
Ukrajna

Most

13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.