Ugrás a tartalomra

Közös sikerek, további feladatok, itteni magyar közösség, magyarországi szerb közösség

2024.03.19
13:02
2024.03.19
19:39
Forrás
Pannon RTV
Ezeket a témákat érintette ma dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Alexov Lyubomir a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának alelnöke szabadkai találkozójuk alkalmával.

Az eseményen részt vett Szutor Lászlóné, a magyarországi Szerb Országos Önkormányzat elnöke is. 

Fontos szimbólum, hogy a magyarországi szerbek vezetőit elsőként hívta meg a VMSZ elnökévé történő megválasztását követően Dr. Pásztor Bálint. Kiemelte: ez annak a jele, hogy a legszorosabban kell együttműködniük a jövőben is, hiszen a kiváló együttműködés haszonélvezői a magyarországi szerbek és a vajdasági magyarok, de mindkét ország valamennyi polgárának is az az érdeke, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai még nagyon sokáig ilyen jók legyenek - tette hozzá.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Éppen ezért került ez a találkozó ma megszervezésre, és arról beszélgettünk, hogy hogyan tudjuk még inkább elmélyíteni ezeket a kapcsolatokat, rendszeressé tenni és az intézményeink és egyáltalán a két nemzeti kisebbségnek a politikai vezetői hogyan tudnak minél gyakorlatiasabban együttműködni.”  

Örömmel vették a szimbolikus gesztust, hogy első delegációként a magyarországi szerbeket fogadta a VMSZ újonnan megválasztott elnöke - emelte ki Alexov Lyubomir. A Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának alelnöke hangsúlyozta: gyakorlatilag a határ két oldalán ugyanazokat a feladatokat, ugyanazokat a problémákat akarják megoldani. Kiemelte: továbbra is számítanak a VMSZ-re, mint szövetségesre.  

Alexov Lyubomir, alelnök, Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága: „A VMSZ koalíciós partner, kormánytagokat ad és frakcióval rendelkezik a szerb parlamentben. Mi Magyarországon sajnos nem vagyunk annyian, hogy egy ilyen politikai erőt tudjunk képviselni, de arról is beszéltünk, hogy mennyire változott a politikai légkör és mennyivel egyszerűbb és jobban lehet nemzetiségi jogokat érvényesíteni, amióta a magyar törvények és a magyar kormányzat biztosítja a nemzetiségek számára is a parlamenti munka lehetőségeit.”  

A találkozón megállapodás született arról is, hogy a két kisebbségi önkormányzat, tehát a Magyar Nemzeti Tanács és a Szerb Országos Önkormányzat rendszeresen fog együttes üléseket tartani annak érdekében, hogy az együttműködés minél inkább a gyakorlatban is megvalósuljon. 

Dr. Pásztor Bálint
Alexov Lyubomir
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Szutor Lászlóné

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.