Ugrás a tartalomra

Macron: Franciaország mielőbbi megoldást vár a Belgrád és Pristina kérdésben

2024.04.09
11:24
2024.04.09
16:06
Forrás
Pannon RTV
A francia elnök Aleksandar Vučićtyal való találkozóját követően kiemelte, Franciaország Szerbia mellett áll az uniós csatlakozást illetően. A szerb elnök hangsúlyozta, a kétoldali kapcsolatok erősítésén dolgoznak a továbbiakban is.

Ne kételkedjenek abban, hogy az EU felkarolja Szerbiát - nyilatkozta Emmanuel Macron az Aleksandar Vučićtyal folytatott tárgyalását követően Párizsban. A francia elnök az Élysée-palotában fogadta a szerb államfőt. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Macron a régió jövője szempontjából Koszovó fontosságát hangsúlyozta.

Emmanuel Macron, elnök, Franciaország: „Új korszakba léptünk. Szerbia európai integrációja közös érdekünk. Meggyőződésem, hogy Szerbia fontos szerepet tudna betölteni ebben. Szerbiának nem szabad kételkednie abban, hogy jövője az Európai Unióban van. Számomra az EU-integráció a közös múltból és a közös értékekből fakad. Együtt kell előre haladnunk, hogy nem hagyhatjuk ki ezt a történelmi pillanatot.”

Aleksandar Vučić a sajtótájékoztatón kiemelte, az európai országok közül Szerbia mindig Franciországra számíthatott a leginkább, és ez ma is így van. A szerb elnök kiemelte, a gazdasági együttműködés is tökéletes a két ország között. A találkozón Rafale vadászgépek vásárlásáról is tárgyaltak. Ez komoly erősítést jelentene Szerbia katonaságának - fogalmazott a politikus.

„A mi repülőterünk, már ma is, de a továbbiakban is Európa egyik legszebb reptere lesz. A szerb pilóták mellett látható lesz a francia zászló. Az országban egyre több a francia befektető, 339-en vannak. Ők ebben a pillanatban 11 125 munkást foglalkoztatnak.”

Aleksandar Vučić szerb államfő találkozott Gerard Larcherrel is. A francia szenátus elnökével a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok javításáról, Szerbia európai útjáról, valamint regionális és globális kérdésekről tárgyalt.

Aleksandar Vučić
Emmanuel Macron
Szerbia
Franciaország

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.