Ugrás a tartalomra

A magyarországi parlamenti választásokon a külhoni állampolgárok is részt vehetnek

2017.09.25
18:30
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Köztársasági parlamenti választásokat tartanak 2018-ban Magyarországon. A voksolásban a külhoni magyaroknak ezúttal is jogukban áll részt venni. Ehhez regisztráció szükséges a választási rendszerben.

A köztársasági parlamenti választásokon való részvételhez csupán regisztráció szükséges azoknak a határon túli szavazóknak, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel.

Másodszor alkalmazza a magyar kormány a levélszavazás lehetőségét, először 2014-ben lehetett így voksolni. Azok, akik 2013-óta már regisztráltak, és adataikban nem történt változás, továbbra is szerepelnek a rendszerben levélszavazóként - mondta el a Pannon RTV Közügyek című műsorának felvételén Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja. Hangsúlyozta, azok regisztráljanak most, akik ezt még nem tették meg, illetve változás történt nevükben, lakcímükben vagy anyakönyvi adataikban. Több módon is lehet regisztrálni - mondta el a szabadkai főkonzul.

Babity János, szabadkai főkonzul, Magyarország: „Az egyik például a Nemzeti Választási Iroda honlapján található elektronikus felület. Aki ezt az utat választja, gyakorlatilag otthon is, követve a felkínált kérdéseket meg tudja tenni, és ezáltal érvényes levélszavazói regisztrációt kap. Erről kap visszaigazolást is, akár e-mailen is. A másik például a Főkonzulátus segítségével, akár papíralapon, akár az eskütételt követően, akár egy olyan állampolgár, aki a magyar állampolgárságát már megszerezte, de most szeretne regisztrálni, betérhet hozzánk, kérhet segítséget, és a kollégáim segíteni fognak a kitöltésben. Ezt az ívet azután eljuttatjuk a Nemzeti Választási Irodának, ahol aztán megtörténik a regisztráció.”

parlamenti választások
regisztrálás
külhoni
állampolgár

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.