Ugrás a tartalomra

Nukleáris energia csúcstalálkozót tartottak Brüsszelben

2024.03.21
15:10
2024.03.21
16:11
Forrás
Pannon RTV
Ott volt mások mellett Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

A csúcson egy nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben a résztvevők megerősítették az atomenergia iránti erős elkötelezettségüket az energia- és ipari szektor üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, illetve a hosszú távú fenntartható fejlődés és a tiszta energiára való átállás előmozdítása érdekében.

Amíg egyes országok azon dolgoznak, hogy bővítsék nukleáris erőműveik kapacitását, mások, mint például Németország, teljesen hátat fordított ennek az energiaforrásnak és bezárta erőműveit. Aleksandar Vučić szerb államfő véleménye szerint Szerbia 35-40 évvel ezelőtt téves döntéseket hozott, így most jelentős lemaradásban van. „Nukleáris energia nélkül nem fogjuk túlélni, itt van a mesterséges intelligencia és az elektromos autók is. Emellett a szénkitermelést is lustaság jellemzi, elengedhetetlen, hogy lemondjunk a fosszilis energiáról. A nukleáris energia, a zöld energia miatt meg kell változtatnunk a törvényeket, a szokásainkon is változtatni kell és külföldi szakembereket kell alkalmaznunk, hiszen nekünk nincs elegendő szakemberünk. Mindezek megvalósításához komoly pénzeszközökre van szükség, érdekes lesz.”

Az eseményen Orbán Viktor is részt vett. A magyar miniszterelnök egyértelműen kijelentette, országa továbbra is az nukleáris energia felhasználása mellet teszi le voksát.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Magyarország majdnem 50 éve használ nukleáris energiát, ami stabil alapot jelent energiabiztonságunk fenntartásához. A hazánkban előállított áram felét az atomerőművünk szolgáltatja, ami az ország áramigényének harmadáért felel. Ezen tapasztalatok vezettek minket arra a döntésre, hogy ne csak fenntartsuk a már meglévő kapacitásainkat, de meg is erősített minket arról, hogy továbbra is a nukleáris energiába fektessünk és hogy 70 százalékra növeljük az országos áramigényünk ellásában betöltött szerepét.”

Világszerte jelenleg mintegy 400 aktív nukleáris erőművet tartanak nyilván, további 60 pedig kiépítés alatt áll. Ezek nagy része az Amerikai Egyesült Államokban, Oroszországban, Franciaországban, Japánban, Kínában és Indiában található. Az EU-ban található atomerőművek jelenleg az unió elektromos energia előállításának 22 százalékát biztosítják, ami továbbra is a legnagyobb alternatív energiaforrásnak számít. Korábban ez az arány azonban még nagyobb volt, a 90-es években az unió elektromos energia igényeinek egyharmadát biztosították az atomerőművek.

Brüsszel
csúcstalálkozó
Aleksandar Vučić
Orbán Viktor

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.