Ugrás a tartalomra

A nyugat-balkáni bővítés komoly előnyökkel jár Magyarország és Európa számára

2024.04.24
20:00
2024.04.24
20:10
Forrás
Közlemény
Deli Andor és Gál Kinga sajtóközleménye

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén elfogadták a Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz létrehozásáról szóló határozatot. Deli Andor, a Fidesz vajdasági származású képviselője kiemelte, fontos, hogy az Európai Parlament mostani mandátumának utolsó plenáris ülésén megerősítette a Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszközt, ami nemcsak a csatlakozás gyorsítását, hanem az EU megtépázott hitelességének helyreállítását is segítheti a mintegy 6 milliárd eurós támogatási csomaggal.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke szerint a támogatási eszköz azért is kulcsfontosságú, mert döntő mértékben járulhat hozzá a térség országainak csatlakozásához, ezáltal a határvédelmi, energetikai és gazdasági együttműködés elmélyítéséhez, amely Magyarország számára is komoly előnyöket jelenthet.

"Az Európai Unió már jó ideje mostohán kezeli Szerbiát és a Nyugat-Balkán térségét, ezért a tagjelölt országok állampolgárainak uniós csatlakozásba vetett bizalma is megingott. Ez az új pénzügyi eszköz kiemelten fontos és biztató jelzés lehet a régió irányába. Ugyanakkor a pénzügyi támogatások lehívásához reális és objektív feltételeket kell kapcsolni, és azok nem válhatnak a brüsszeli politikai nyomásgyakorlás eszközévé. Az ilyen magatartás eltávolíthatja és elbizonytalaníthatja a balkáni tagjelölteket, ezt pedig az EU nem engedheti meg magának ebben az veszélyekkel teli geopolitikai helyzetben." – mondta el Deli a szavazás kapcsán.   

"Magyarország elkötelezett a nyugat-balkáni bővítés és a régió gazdasági felzárkóztatásának ügye mellett. Ez az Európai Unió történelmi felelőssége, ráadásul a térség integrációja már nem pusztán hitelességi kérdést jelent. Az Unió a régió országainak csatlakozása nélkül nem tud helytállni a globális versenyben, és nem tudja majd garantálni a Nyugat-Balkán stabilitását sem, amely Európa békéjének egyik legfontosabb biztosítéka." – hangsúlyozta Gál Kinga.

"A Nyugat-Balkán országai Európa szívében helyezkednek el, a régió tranzitcsomópont, így a migrációs nyomás évről évre egyre súlyosabb. Elfogadhatatlan, hogy a térségben az Unió határvédelmét bűnszervezetként működő embercsempészek és felfegyverzett férfiakból álló migránsbandák veszélyeztetik. Magyarország Kormánya régóta kiáll amellett, hogy az Unió külső határainak védelme olyan prioritás, amelyből még Brüsszellel szemben sem engedhetünk." – mondta el a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke.

Deli Andor
Gál Kinga
Nyugat-Balkán
bővítés
Európai Unió
Fidesz
VMSZ
EP-képviselő
Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz
Európai Parlament

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.