Ugrás a tartalomra

Új államfőt választ holnap a magyar országgyűlés

2022.03.09
17:58
2022.04.30
09:56
Forrás
Pannon RTV
Az egyértelmű esélyes Novák Katalin, korábbi családokért felelős tárca nélküli miniszter. A fideszes jelölt, ha megkapja a képviselők támogatását, Magyarországnak először lesz női köztársasági elnöke.

A mostani államfő, Áder János második mandátuma májusban jár le, többé nem újraválasztható. A magyar országgyűlés így holnap új köztársasági elnököt választ. A kormánypártok jelöltje már hónapok óta ismert, az ellenzék azonban csak nemrég nevezte meg választottját.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök december 21-én jelentette be, hogy a Fidesz-KDNP Novák Katalint jelöli a köztársasági elnöki posztra. A korábbi családokért felelős tárca nélküli miniszter így nem sokkal később le is mondott a posztjáról. A jelölés kapcsán pedig így fogalmazott: „Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni - erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel. A köztársasági elnök jelölti felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok.”

A jelölés érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének, 40 főnek az írásbeli ajánlása szükséges. Az ellenzék is állíthatott jelöltet – ők Róna Péter Zsolt 56-os emigránst javasolták a pozícióra, aki 90-ben tért vissza Magyarországra, és sokáig a bankszektorban tevékenykedett.

A parlamenti szavazás kimenetele, ismerve az erőviszonyokat, már sejthető. Ugyanis ha az országgyűlési képviselők kétharmada egyetért, a köztársasági elnököt már az első szavazással megválasztják. Ha az első szavazás esetleg eredménytelen, másodikat kell tartani, melynek során az egyszerű többség is elég.

De hogy mi is a köztársasági elnök feladata? A hivatalos megfogalmazás szerint kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Ő a Magyar Honvédség főparancsnoka, emellett kitűzhet választásokat és népszavazást, az elfogadott törvényeket továbbküldheti az Alkotmánybíróságnak, vagy visszaküldheti az Országgyűlésnek, javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, kinevezi a minisztereket, gyakorolja az egyéni kegyelmezés jogát, dönt az állampolgárság megszerzésével és megszűnésével kapcsolatos ügyekben. Megbízza és fogadja a nagyköveteket és a követeket, díjakat, elismeréseket adományoz. Öt éves időtartamra választják, egy alkalommal választható újra.

A magyar köztársasági elnök megválasztása a napirend szerint csütörtökön, vagyis holnap fél 10-kor kezdődik, eredmény, amennyiben már az első szavazás meghozza azt, 11 óra körül várható. Ekkor a megválasztott köztársasági elnök ünnepélyes esküt tesz. Az eseményeket a Pannon RTV a helyszínről követi.

államfő
Novák Katalin
Áder János
Magyarország

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.