Ugrás a tartalomra

Vučić: Az albánoktól való elhatárolódás mellett állok

2018.08.09
14:41
2018.08.09
16:58
Forrás
Tanjug
November 4-én nem lesz sem népszavazás, sem pedig előrehozott parlamenti választás Szerbiában - jelentette ki ma Aleksandar Vučić szerb államfő Siden, ahol egy húsfeldolgozó gyárat tekintett meg.

A köztársasági elnök a politikai kérdések mellett bejelentette, hogy nagyobb állami támogatásokat kapnak majd a hús- , gyümölcs- és zöldségfeldolgozásban érdekelt vállalatok. Az elnök érintette emellett a koszovói kérdést, de az őszi nemzeti tanácsi választásokról is beszélt.

Az albánoktól való elhatárolódás mellett állok - jelentette ki Aleksandar Vučić ma Siden. Hozzátette, az, ha egy olyan területtel rendelkeznénk, amelyet nem világos, hogy ki kezel, kihez tartozik, az csak a feszültségek és problémák forrása lenne.

A szerb államfő elmondta, amennyiben bármilyen megoldás születne Koszovó kérdése kapcsán, az mindenki számára elfogadható kell legyen és nem egyoldalú, csak az egyik fél számára kedvező.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Csak csináljanak mindent, amit kell és amit akarnak. Látom, hogy ezek... Mi semmit sem kapunk, ahogyan mondják, a szerbeknek semmit se, nekik pedig módosított határvonalat. Csak azt tudom mondani, hogy gratulálok és csak előre. Az, hogy ez megtörténik-e? Szerintem erre önök is tudják maguktól a választ.”

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Annak ellenére, hogy az ellenzék azt szeretné, nem lesz népszavazás és előrehozott választás Szerbiában november 4-én. A kormány jól dolgozik, annak tagjai a saját területeikkel foglalkoznak - mondta az államfő: „Lehet, hogy a következő évben, november 4-én lesz valami, nem tudom, de idén biztosan nem lesz.”


A szerb államfő a novemberben esedékes nemzeti tanácsi választásról is beszélt: „Felhívom az összes nemzeti közösséghez tartozó polgár figyelmét, hogy használja ki ezt a lehetőséget, hogy hozzák létre saját politikájukat, irányítsák azt, az állam mindenben támogatja őket, amennyire lehet, lehet hogy jobban mint korábban. Ma felhívom a horvátok, a magyarok, a romák és minden más nemzet, az összes többi nemzeti közösség figyelmét, akár éljenek itt Siden, Vajdaság vagy Szerbia területén, éljenek jogukkal, használják ki a lehetőséget, és harcoljanak jogaikért.”

Foto: Tanjug/Tanja Valic

A szerb államfő ígéretet tett továbbá arra, hogy a feldolgozóipart kiemelten támogatja majd a kormány az elkövetkező időszakban. Elmondta, hamarosan megszületik a döntés a nagyobb állami támogatásokról a feldolgozóipar területén működő vállalatok számára.

Aleksandar Vučić
sid

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.