Ugrás a tartalomra

Vučić: Szerbia nem írt alá fegyverekre és lőszerekre vonatkozó megállapodást Ukrajnával

2024.02.29
15:20
2024.02.29
20:03
Forrás
Pannon RTV
A szerb államfő az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón vett részt Tiranában.

Aleksandar Vučić szerdán az ukrán elnökkel tárgyalt. Egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról, valamint a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztettek. A szerb elnök hangsúlyozta, nem érti az ellenszenves hozzáállást Ukrajnával szemben, hiszen, mint mondta, Ukrajna soha nem tett Szerbia ellen semmit. Törekszünk a jó kapcsolatra, ugyanakkor bizonyos kérdésekben nem lehetünk megalkuvók - emelte ki Vučić.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Azt szeretném elmondani az országunk lakóinak, hogy amikor Ukrajna ellenes álláspontjuk van, nem értem. Megértem az Oroszországgal fenntartott kapcsolatainkat, mindent értek. Az Ukrajnával kapcsolatos negatív hozzáállást viszont nem, hiszen Ukrajna soha nem tett semmit Szerbia ellen. Szeretném elmondani mindenkinek, hogy nem ismerte el Koszovó függetlenségét sem. Ők a szláv testvéreink, ugyanúgy mint az oroszok.”

Vučić cáfolta azt a hírt, miszerint aláírt volna bármilyen megállapodást szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel fegyverek és lőszerek szállításáról. Támogatjuk Ukrajna területi integritását, ők pedig a miénket, amiért nagyon hálásak vagyunk - szögezte le az államfő. Egyúttal hangot adott annak is, hogy Szerbia nem fog szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben.

A dinár koszovói eltörlésével kapcsolatban Vučić úgy fogalmazott, nem hagyja pénz nélkül az ott élő szerbeket. Albin Kurti egyértelműen arra törekszik, hogy kiűzze őket a területről, de Kurti politikája hosszú távon nem fenntartható. Az elkövetkező időszakban döntéseket hozunk, hogy még erőteljesebben segítsük népünket Koszovóban – húzta alá a szerb elnök.

Megértem az emberek szenvedését és könnyek szöknek a szemembe, valahányszor látom őket a bankautomaták előtt. Háromszor többet adunk nekik, mint amennyit szoktunk, mindezt egy felelőtlen ember technikai dolgai miatt, aki ki szeretné űzni őket a területről. Egy egész nép elpusztításával szeretne bekerülni a történelembe.”

A Nyugat-Balkánt integrálni kell az Európai Unióba és az EU tagság minden előnyét biztosítani kell nekik - jelentette ki Várhelyi Olivér a tiranai csúcstalálkozón. A növekedési terv ösztönző jellegű, megvalósítására még van idő, a régiónak fontos az előrehaladás, hogy véghez vigye a megkezdett reformokat - tette hozzá az uniós bővítési biztos. Muszáj alkalmazni az EU szabályait és az európai piac részévé válhat a térség a csatlakozás előtt - húzta alá a biztos.

Várhelyi Olivér kijelentésére Vučić úgy reagált, a cél, hogy Szerbia a következő 10 évben megduplázza gazdaságát, vagyis a bruttó hazai termék 140 vagy 150 milliárd euró legyen.

Aleksandar Vučić
Szerbia

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.