Ugrás a tartalomra

Beiktatták hivatalába Magyarország új köztársasági elnökét

2024.03.10
15:29
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes keretek között beiktatták Magyarország köztársasági elnökét. Sulyok Tamás a ceremónián kiemelte, az elődei által kitaposott jó úton kíván haladni, mindenkor a magyar emberek méltóságának védelmezője kíván lenni.

A magyar köztársasági elnök beiktatási ceremóniáját a budapesti Szent György téren tartották, az államfő hivatalául szolgáló Sándor-palota tőszomszédságában. Sulyok Tamás és felesége, Nagy Zsuzsanna lovas felvezetéssel érkezett a térre, ahol a díszegység katonai tiszteletadással várta, majd Magyarország történelmi zászlóit díszmenetben vitték a térre.

A magyar Himnuszt Kacsó Hanga népdalénekes adta elő, amit a Országgyűlés új köztársasági elnökről szóló határozatának ismertetése követett.

Ezután Kubik Anna színművész Gyurkovics Tibor Nemzet című művét szavalta.

A beiktatási ceremónián a magyarországi történelmi egyházak képviselői áldásukat adták a köztársásági elnök munkájára.

A köztársasági elnök ünnepélyes beiktatásán fellépett a Budapesti Ügyvédi Kamara Próká-Torok kórusa is.

Ezután Sulyok Tamás megtartotta ünnepi beszédét.

„A hazát, a nemzetet szolgálni a legnagyobb megtiszteltetésnek tartom. Esküm szentesíti hazámhoz fűződő hűségemet és elkötelezettségemet, amellyel a jogállamiság garanciáját nyújtó Alaptörvény érvényesülése mellett mindig is kiálltam. Elnökként, mindenkor a magyar emberek méltóságának védelmezője kívánok lenni.”

Sulyok beszédében kiemelte, az elmúlt több mint harminc év lehetővé tette, hogy elődei kikövezzék az utat, amin járnia kell. A jó példákat követni fogja, és igyekszik hozzátenni a maga utcaköveit is.

„Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb és legfontosabb eredményének tartom, hogy ma Magyarország köztársasági elnöke nemcsak lelki értelemben, amit magam is szívesen vállalok, hanem közjogi értelemben is felelős határon innen és túl honfitársaiért, amelynek határozottan eleget kívánok tenni. Különös aggodalommal követem a háború sújtotta ukrán államban élő kárpátaljai testvéreink életét. A magyarországi nemzetiségekre mint hazánk történelmének és jelenének szerves értéktöbbletet adó részére megbecsüléssel tekintek.”

Az új köztársasági elnök szerint a magyarok számára kiemelten fontos a szomszédokkal és a regionális partnerekkel ápolt jó kapcsolat, valamint a szoros együttműködés a visegrádi országokkal. Hozzátette, együttműködésre törekszik a világ minden nemzetével.

Sulyok Tamás

Most

11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.