Ugrás a tartalomra
Aleksandar Vučić

Vučić: A koszovói szerbek sorsa a legfontosabb

2017-09-12
22:17
2017-10-04
12:36
Intézményes keretek között és magasabb sebességgel folyik októbertől a Koszovó és Szerbia közötti párbeszéd - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő a Köztársasági Elnöki Hivatalban tartott sajt

Vučić beszédében érintette a koszovói szerb közösség jelenlegi helyzetét, de szólt Koszovó és Szerbia viszonyáról, valamint a nemrégiben megalakult új koszovói kormányról is. A szerb államfő széleskörű összefogást hirdetett a koszovói kérdés kapcsán.

Aleksandar Vučić államfő már korábban széleskörű párbeszédet hirdetett Szerbiában Koszovóval kapcsolatban. Októbertől ez a párbeszéd egy magasabb sebességre kapcsol - jelentette ki. A folyamaton belül a szerb elnök kiemelt jelentőséget szán a kormánynak, a civil társadalomnak és az egyháznak is. Mindenkit belevonna a dialógusba. Elmondta, a koszovói szerbek sorsát tarja a legfontosabbnak.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ennek a párbeszédnek több szinten kell zajlania, koncentrikus körökben. Komolynak kell lennie, felelősségteljesnek, hogy világos céljaink legyenek. Átfogónak kell lennie tehát, hogy minden lényeges szereplő bekapcsolódjon, és toleránsnak kell lennie azokkal szemben is, akik másképp gondolkodnak.”

A szerb államfő belgrádi sajtótájékoztatóján elmondta: jelentősen csökkentek a szerbek elleni támadások Koszovó területén, és a koszovói szerbek az utóbbi években nem hagyják el szülőföldjüket olyan mértékben, mint korábban. „A legtöbb szerb gyerek Koszovóban születik. A kínok miatt, mert meg szeretnék őrizni a családjukat. Tudják, hogy milyen gondokkal néznek szembe. Ezért nem könnyű megérteni a koszovói szerbeket. Fontos, hogy megértsük a szükségleteiket, a jövőtől való félelmüket és az akaratukat, hogy megmaradjanak a szülőföldjükön. Ezért akartam mindig meghallgatni a koszovói szerbeket. A becsléseink szerint azok száma, akik valóban ott élnek, nem csak ott vannak bejelentve, 110 és 120 ezer között van.”

Aleksandar Vučić jó döntésnek tartja, hogy a Szerbi Lista szerepet vállalt a nemrégiben megalakult új koszovói kormányban. „Semmilyen módon nem gyakoroltam hatást a döntésükre, hogy kit támogassanak, hogy csatlakozzanak-e a kormányhoz. Ma este bejelentem, hogy mint Szerbia elnöke, támogatom a szerbek döntését, hogy részt vesznek a koszovói kormányban.”

A szerb államfő véleménye szerint a szerbek azzal, hogy részt vesznek a koszovói kormányban, nem vesztették el annak a lehetőségét, hogy megőrizzék a békét és megvédjék a gyermekeiket.

Aleksandar Vučić
szerbia
Koszovó
államelnök
államfő

Most

22:22, Frissítve: 22:33

Eltűnt egy tengeralattjáró

Eltűnt egy argentin tengeralattjáró a dél-amerikai ország partjainál – a vízi jármű személyzete utoljára szerda reggel adott életjelet magáról. A fedélzeten 44 főnyi legénység tartózkodik.
22:10, Frissítve: 22:16

Vasárnap dőlhet el Mugabe sorsa

A zimbabwei kormányzó párt központi bizottsága vasárnap ülést tart, melyen leváltja Robert Mugabét, a házi őrizetbe helyezett államfőt, és visszahelyezi tisztségébe a múlt héten menesztett alelnököt.
18:56

Tüntetés Zimbabwe elnöke ellen

Az afrikai országot 37 évig kormányzó Robert Mugabe elleni felvonulást a hadsereg szervezi. A célokat pedig támogatja az országot vezető Zanu-PF párt, továbbá a háborús veteránok is - írja a BBC.

Népszerű

Fremond Árpád

Fontos személycserék a topolyai tisztségeken

Képviselő-testületi ülést tartanak Topolyán csütörtökön, melyen fontos személycserékről is döntenek - nyilatkozta Fremond Árpád, a VMSZ topolyai szervezetének elnöke, köztársasági parlamenti képviselő
rendőr

Enyhébb büntetés a városi gyorshajtóknak

A szerbiai közlekedésbiztonsági törvénytervezet egyik váratlan újdonsága, hogy enyhébb büntetésekkel számolhatnak azok, akik lakott településen lépik át a megengedett sebességet.