Ugrás a tartalomra

Április elsejétől újra feltehetők a nyári gumik (videó)

2017-03-20
15:01
Április elsejétől nem kötelező a téli felszerelés az autósoknak
Április elsejétől nem kötelező a téli felszerelés az autósoknak. A téli gumiabroncsokat azonban már most sokan lecserélték, hiszen a meleg időben a nyári gumik nagyobb biztonságot nyújtanak. Bár az időjárási körülmények úgy kívánják, hogy a téli gumit cseréljük le a nyárira, azért arra figyeljünk oda, hogy a törvény miként határoz erről. A téli felszerelés április elsejéig kötelező, tehát lakott településen kívül a rendőr továbbra is számon kérheti a hóláncot. Sőt ha Romániába utazunk a következő pár napban, és ott nyári gumival balesetet okozunk, büntetésre is számíthatunk. Az emberek többsége mégsem a naptárt nézi, hanem a hőmérőt. Boris Zec, Zenta: „Én úgy szoktam, hogy télen a téli gumi, nyáron a nyári gumi, és pontosan ősszel akkor cserélem, amikor érzem, hogy már 7 fok alatt van.”A legfontosabb azonban a biztonság! Olajos Zsolt, Zenta: „Kerekekkel együtt cserélem csakis, így nem kell külön szerelési költséget fizetni. Amint az idő meleg, rögtön cserélni kell a gumit. Miért? A kopás végett, és mert megnő az üzemanyag-fogyasztás. A biztonság szempontjából a téli gumi rettenetesen csúszik a meleg, sima aszfalton.” A nyári gumi esetében a bordamélységnek 1,6 mm-nek kell lennie, de nem ajánlatos megvárni az ilyen mértékű kopást. Az átállást érdemes kihasználni a futóművek átvizsgálására. Kalmár Károly, Mamut gumiszervíz, Zenta: „Ilyenkor kiderülhet, hogy ha az optika nem jól áll az autón, akkor nem egyenletesen koptatja a futófelületet, a bordamélységet megmérjük, hogy van-e valami szakadás rajta, sérülés a gumin, és ha valamit észlelünk, akkor a tulajdonost figyelmeztetjük ezekre a gondokra.” Természetesen azok, akik évente alig gurulnak néhány kilométert az autójukkal, használhatják a négy évszakos gumiabroncsokat, emelte ki a szakember.
csere
téli felszerelés
nyári gumi
április 1.

Most

01:24

Enyhe földrengés Közép-Szerbiában

Szerdán este 20 óra 3 perckor a Richter-skála szerinti 3,2 fokozatú földrengést észlelt a Köztársasági Szeizmológiai Intézet Knić térségében, 20 km-re délnyugatra Kragujevactól.
19:11, Frissítve: 19:33

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.
18:21, Frissítve: 18:45

Január hatodikán rajtol Limából a Dakar rali

Kevesebb, mint másfél hónap, és kezdődik a Dakar rali. Saghmeister Gábor és csapattársai a francia Le Havre kikötőből útnak indították motorjaikat Limába, a 2018-as Dakar rali rajtjának helyszínére.

Népszerű