Ugrás a tartalomra

Istraživanje manjina u Karpatskom basenu koje stvara vrednost

2019.11.30
23:15
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
U Novom Sadu je održan međunarodni skup sa istim naslovom. Konferenciju je organizovao Akademski savet vojvođanskih Mađara.

Istraživači su stigli iz Mađarske, Zakarpatske oblasti, Transilvanije, Slovačke i Vojvodine.

Manjinska politika u Ukrajini neprekidno stavlja istraživače pred izazove. Ištvan Černičko, istraživač sa Mađarske više škole iz Beregova, Ukrajina: "Održavanje naših škola, očuvanje i razvoj naših jezičkih prava, svrha ove konferencije je da predstavimo našu situaciju, odnosno da učimo od svojih kolega i da sagledamo situaciju u drugim regionima."

Stručni tim sa Instituta za istraživanje manjina iz Budimpešte istraživao je položaj Mađara koji žive u Engleskoj. Slično kao i u Karpatskom basenu, i tamo jedinstvo grupe znači polaznu tačku za ostvarivanje prava.

Atila Pap Z., istraživač, Institut za istraživanje manjina, Mađarska akademija nauka, Budimpešta: „Prava manjina se mogu ostvariti na različite načine. To zavisi i od toga kako data država pristupa tom pitanju, a postoje razlike i u tome u kojoj meri matična zemlja može da ih podrži. I na kraju, ali ne najmanje bitno, radi se i o tome koliko jedna manjinska zajednica može biti jedinstvena. "

Balint Pastor, šef poslaničke grupe SVM-a u Republičkom parlamentu je naglasio da politika igra značajnu ulogu u jačanju manjinskih prava: „Rezultati naučnih istraživanja i različitih analiza mogu i moraju pomoći u aktivnostima političkih aktera kako bi na polju ostvarivanja manjinskih prava mogli da krenemo napred i to što većim koracima. Poslednjih godina je došlo do napretka kako u proporcionalnom zapošljavanju, tako i na polju kolektivnih manjinskih prava. To obezbeđuje konkretan prostor za saradnju politike i nauke. "

Sastanak je organizovao Akademski savet vojvođanskih Mađara, sa ciljem da gosti dobiju uvid u rezultate istraživanja u Vojvodini.

Imre Lendak, predsednik, Akademski savet vojvođanskih Mađara: "Održaće se predavanja o različitim problemima u manjinskim istraživanjima i životu manjina u celosti, a na okruglom stolu ćemo razgovarati o izazovima manjinskih istraživanja i mogućnostima u toj oblasti."

Pokrajinski sekretar za nauku Zoran Milošević je na skupu objasnio kakvi su koraci preduzeti u Vojvodini u cilju ostvarivanja manjinskih prava: „Uveren sam da ćemo naći rešenja koja Evropa očekuje. Mi smo jedna zajednica u regionu, zajednica nacionalnih zajednica, ali je uvek dobro otvoriti pitanja koja jačaju našu vezu. "

Drugog dana konferencije, dakle u nedelju, učesnici će zajednički posetiti Petrovaradin.

istraživanje
karpatski basen
manjine
Novi Sad

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.