Ugrás a tartalomra

Dobrovoljni davaoci krvi u Senti stajali u redu

2019.12.02
19:51
2019.12.02
19:59
Forrás
Pannon RTV
Prema statističkim podacima, u Srbiji bi za naprekidno snabdevanje krvlju bilo potrebno od 350 do 400 jedinica krvi dnevno. Tome su pokušali da doprinesu dobrovoljni davaoci u ponedeljak u Senti.

Saradnici  Crvenog krsta su novu akciju organizovali u zgradi Mesne zajednice Topart.

Mnogi su se u Senti potrudili da iskoriste priliku, a dobrovoljci su u ponedeljak čekali u redu već od ranih jutarnjih časova.

Dejan Adamov, Senta: „Davao sam krv već više od deset puta. Ja mislim da na taj način pomažem ljudima, deci."

I ovoga puta je bilo onih koji su prvi put davali krv, a u akciji su učestvovali i radnici velikih lokalnih kompanija.

Ervin Boroš Đevi, Senta: „Pomaže drugima, a sa druge strane, ako možete dati krv, to znači da ste zdravi. Ovde izmere krvni pritisak i ostalo i ako smo zdravi budemo srećni i još i pomognemo drugima."

Prema nacionalnim podacima, Srbiji bi bilo potrebno više davalaca krvi.  Senta je jedan od izuzetaka, jer se na redovne akcije davanja krvi uvek javi veliki broj ljudi. U Mesnoj zajednici Topart tu mogućnost je iskoristilo više od 50 ljudi, rekla je Teodora Đukić, saradnica Crvenog krsta u Senti: „Imali smo šest davanja krvi, u Tornjošu, u naselju Kevi, u Gornjem Bregu, odnosno u Srednjoj medicinskoj školi, a imali smo i jednu vanrednu akciju. Ovo je devetnaesta ove godine, što znači da ćemo ove godine imati još jedno davanje krvi i na taj nečin ćemo dostići brojku od oko 600-700 davalaca krvi."

Sledeću akciju davanja krvi, ujedno poslednju ove godine, Crveni krst u Senti planira da organizuje 16. decembra. Za više informacija pozovite 024 / 811-475.

Senta
dobrovoljno davanje krvi

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.