Ugrás a tartalomra

Migrantska kriza u Kanjiži i dalje ne jenjava

2019.12.06
18:45
2019.12.07
17:03
Forrás
Pannon RTV
Trenutno oko 400 migranata je prisutno na području opštine i sve su nestrpljiviji.

Uprkos hladnom vremenu, migranti svakodnevno stižu u opštinu Kanjiža. Bilo gde ih možete sresti, jedna grupa je upravo napustila šumu pored autobuse stanice. Druga, manja grupa ujutru je čekala na lokalnoj autobuskoj stanici. Prema njihovim rečima, dolaze iz Alžira i žele preko Mađarske da stignu na zapad. “Želim da idem u Evropu. Svako ima svoj razlog, neko ima rat u svojoj zemlji. Kad nas vidite ovakve, u ovakvoj hladnoći, smrznute, možda razumete zašto želimo ići u Evropu.”

Meštane uznemirava prisustvo migranata, a Kamila Dobo iz Kanjiže je prinuđena svakodnevno prolaziti pored lokalne železničke stanice gde često viđa migrante: “Ni oni ne mogu puno učiniti zbog čega su ovde, ali moraju ih nekako odvesti odavde jer mi sa njima ne znamo šta raditi. Ni za nas nije dobro, niti za njih, ali zajedničkog rešenja nema.”

Migranti se često od zime sakrivaju po napuštenim, praznim kućama. U praznoj kući pored picerije, meštani su više puta viđali migrante. Sada je grupa volontera sa daskama zatvarala prozore, da migranti ne mogu ući. “Pokušavamo da popravimo napuštene kuće, sad smo upravo kod škole i zabavišta. Barem ovde da zaštitimo decu, da se ne mešaju sa decom. I na ovaj način donekle pomažemo u sigurnosti dece, da ne bude problema” rekao je Đerđ Ladocki.

Obećane forme državne pomoći još nisu stigle a opština polako presušuje u resursima – izjavio je Robert Lacko, šef kriznog štaba. “Jedino rešenje ovog problema bilo bi povećano prisustvo policije. Morate da znate da smo pre dve nedelje, tačno 19. novembra uputili zahtev ministru unutrašnjih poslova, na koji još nismo dobili odgovor. Od tada se situacija u Kanjiži drastično promenila, dolaskom zime pred nama je svakodnevna situacija da sve nervozniji migranti provaljuju u napuštene kuće.”

Mnogi od meštana se obraćaju kriznom štabu, da su viđali migrante na katoličkom i pravoslavnom groblju – dodao je Robert Lacko.

migranti
Kanjiža
Đerđ Ladocki
Robert Lacko

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.