Ugrás a tartalomra

Ako nemaš ceger, ponesi jedan!

2019.12.08
20:10
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
U supermarketu „Crni Džo" na Teslinom naselju prvo je mesto gde je zahvaljujući zajedničkoj akciji moguće pozajmiti platnenu vreću.

Platnene vreće sašili su volonteri u cilju što manjeg korišćenja plastičnih kesa i kako bi skrenuli pažnju na kupovinu koja ne šteti životnoj sredini.

U maloj kutiji, lepo složene pored kase u supermarketu kupce čekaju platnene vreće. Monika Geler, trgovkinja kaže da pozajmljivanje platnenih vreća predstavlja novinu za mušterije, zbog toga se ljudi još ustežu da ih koriste: „Proteklih dana nakon što je žena donela ove kutije sa tekstilnom vrećama, koje se mogu odneti i posle vratiti oprane i ispeglane, svi su bili iznenađeni, jer tako nešto nigde nisu videli. Iskreno, ili zbog kupovine, ili ih tek tako odnesu da ih ne vrate, ali verovatno zbog toga što im ovako nešto nije poznato."

Izložene platnene torbe, svako može da odnese nakon kupovine, uz uslov da ih posle čiste vrati.

Katalin Sel, čija je ovo ideja, kaže da platnena vreća na zajam pomaže u situaciji kada nismo poneli svoju za kupovinu, te na taj način nema potrebe za kupovinom suvišnih plastičnih kesa: „Cilj svega je da se koristi što manje plastičnih kesa. Ovo je jedan vid podrške onima koji već kupuju sa tekstilnim vrećama, ali ih ponekad zaborave kod kuće i ovo je prilika i za one koji bi želeli da isprobaju kako je kupovati sa platnenom vrećom. Zbog toga je važno da se što manje troše kese, jer trenutno u Vojvodini nije rešeno skupljanje i recikliranje plastičnih kesa."

Katalin Sel dodaje da je ideju donela iz Mađarske i njen plan je da u što više prodavnica unese ove platnene torbe na zajam.

ceger
vreća
platnena
kesa

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Ulica Braće Radić u Subotici proglašena za kulturno dobro

Zahvaljujući učešću SVM-a u sastavu vladajuće koalicije istrajnom radu u lokalnoj samoupravi, Vlada Srbije je svojom odlukum proglasila ulicu za kulturno dobro – prostorno kulturno-istorijsku celinu os velikog značaja – saopštio je dr Balint Pastor.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.