Ugrás a tartalomra

Javni servis Srbije priprema svečani program za katolički božić

2019.12.09
10:05
Radio televizija Srbije za 24. decembar priprema poseban program za gledaoce koji praznuju katolički božić. Snimanje svečanog programa počelo je u nedelju u Beogradu.

Nacionalne zajednice Mađara, Hrvata, Nemaca, Rumuna, Slovaka, Rusina i Bunjevaca koji žive u Srbiji svečani program ispuniće pesmom, igrom, recitovanjem.
Livia Miškolci, članica subotičke folklorne grupe „Bratstvo" kaže: „Došli smo sa jednom bunjevačkom igrom, „Bunjevke" se zove. To je tradicionalni ples, koji se igra u paru, ili po troje, kada jedan mladić vrti i okreće dve devojke."
Plesna grupa Rona iz Subotice u programu nastupa sa mađarskim narodnim igrama. Viktoria Seči, rukovodilac plesne grupe Rona Mađarskog kulturnog centra „Nepker" kaže: „Želimo da prikažemo igre južnog Alfolda i njihovu nošnju, jer verujemo da dragi gledaoci verovatno ne sreću često sa ovakvom nošnjom, pevanjem i igrom. Od toga samo sačinili jedan mali buket."
U svečanom programu istaknutu ulogu dobila je i  Gabriela Vadleve, saradnica Panon RTV-a: „Jedna sam od voditelja ovog božićnog programa, nema tako mnogo mađarskog teksta, ali imam maramu sa mađarskim motivima na sebi koju sam dobila od Mađarskog kulturnog centra „Nepker". Od troje voditelja programa, ja sam ta koja predstavlja mađarsku manjinu."
Gledaoci će božićni program moći da vide 24. decembra u večenjim časovima na prvom programu Radio televizije Srbije.

Radio televizija Srbije
svečani program
katolički božić

Najnovije

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.