Ugrás a tartalomra

Knjiga o caru Jovanu Nenadu

2019.12.11
16:54
Forrás
Pannon RTV
Prezentacija knjige upriličena u Kolegijumu Hungarikum u Beogradu.

Predstavljena knjiga Borisa Stojkovskog o caru Jovanu Nenadu u beogradskom Kolegijumu Hungarikum u utorak uveče. Atila Pinter, ambasador Mađarske u Beogradu takođe je prisustvovao ovom događaju. U knjizi sa podnaslovom “Život, delo i baština crnog čoveka” autor ne samo da opisuje događaje iz 16. veka, već i kako se razvijalo mišljenje o caru Jovanu Nenadu tokom vekova.

Boris Stojkovski, istoričar: “Ovo je prva sažeta studija koja govori o caru Jovanu Nenadu i ne samo o njegovom vremenu, periodu posle Mohača, nego i o 19. i 20. veku, kada je prvi put otkriven spomenik u Subotici. U stvari, želeo sam da predstavim kakav je bio odjek dešavanja iz 1526-27-e i mislio sam da bi današnjim čitaocima cela istorija bila zanimljiva, kako se formiralo i menjalo mišljenje o istorijskom liku iz 16. veka do današnjeg dana.”

Jovan Nenad
knjiga
Kolegijum Hungarikum
Beograd
Boris Stojkovski
Atila Pinter

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.