Ugrás a tartalomra

Timea Biro dobitnica književne nagrade „Šinko Ervin"

2019.12.17
20:32
2019.12.17
20:37
Forrás
Pannon RTV
Nagrada je dodeljena za zbirku poezije „A pusztítás reggelei" (Jutra pustoši) i za tekstove na internetu. Na odseku za hungarologiju u Novom Sadu nagrada „Šinko Ervin" uručena je 50-ti put.

Književnu nagradu „Šinko Ervin" ustanovila je njegova udovica, Irma Rothbart i od 1970. godine dodeljuje se onim mladim piscima na početku karijere koji stvaraju trajne vrednosti. Timea Biro nagradu je preuzela na svoj rođendan. „Za svoju poeziju, osim nagrade „Šinko" do sada sam dobila jednu nagradu, to je bilo priznanje iz Mađarske koje nisam doživela kao svoje. Prijalo mi je što su i preko granice zapazili ono što radim, ali ovo je mnogo bliže, ovo je moja publika, moj svet, i što je važno, na odseku za hungarologiju sam nastavila školovanje, i dobar je osećaj vratiti se ovamo, i što su moji nekadašnji profesori odlučili da je vredno da ovo nastavim."

Odsek je ove godine obeležio 60 godina od osnivanja. Nagrada „Šinko Ervin" uručena je po 50-ti put. Priznanje je predala Čila Utaši, predsednica ocenjivačkog odbora. „Većina članova žirija je smatrala da je reč o autentičnoj i potresnoj zbirci poezije, koja se sada oglasila sa potpuno autentičnim glasom."

Nakon predaje nagrade usledio je božićni program.

Timea Biro
književna nagrada „Šinko Ervin"
poezija
odseku za hungarologiju
Novi Sad

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.