Ugrás a tartalomra

Sijarto: Mađarske zajednice u Srbiji uživaju najviše prava

2019.12.18
13:42
Forrás
Pannon RTV
Od zemalja koje se graniče sa Mađarskom, mađarske zajednice u Srbiji mogu da uživaju najviše prava, izjavio je Peter Sijarto.

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine govorio je u utorak u Generalnoj skupštini UN-a, na značajnom skupu posvećenom zatvaranju Međunarodne godine domorodačkih jezika. On je objasnio da je mađarska zajednica u Vojvodini uključena u donošenje odluka u Srbiji, odnosno da je čak smatraju i izvorom energije u odnosima dve zemlje. Kao negativan primer mađarski ministar je istakao Ukrajinu. Peter Sijarto je naglasio da je jezik najvažnije sredstvo za nacionalne zajednice i manjine, kako bi sačuvali svoj identitet i kulturu, zato treba obratiti pažnju na to da se prava nacionalnih zajednica, koje žive van granica matične zemlje, na upotrebu mađarskog jezika ne smeju kršiti.

Sijarto
Srbija
Mađari

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.