Ugrás a tartalomra

Otkriven tajni život sova

2019.12.21
17:26
Forrás
Pannon RTV
Zainteresovani za tajni život sova mogli su jutros da ih posmatraju u Bačkoj Topoli.

Pomoću dvogleda su zainteresovani imali priliku da imaju uvid u tajni život ovih misterioznih ptica i da otkriju šta su  koristile za ishranu. Udruženje za zaštitu životne sredine Arcus peti put za redom je organizovalo ovaj događaj.

Sove su noćne ptice, imaju veliku glavu, velike oči, noge duže nešto mislimo, a glavu mogu da okreću u krug. Možda su ovo primarne informacije koje su skoro svima poznate, ali njihovi životi kriju brojne tajne, koje su posmatrači sova mogli da saznaju.

U okviru ovog nesvakidašnjeg događaja bilo je mogućnosti autopsije sove. Tako su i najmlađi mogli odrediti šta su sove konzumirale: pacova, poljskog ili domaćeg miša.

“Kada izvadimo zub domaćem mišu, vidi se koren zuba. Poljskom mišu kad izvadimo, nema koren, zub izađe u komadu” kaže Hedi Vituška.

“Ovako treba rastaviti. Tu je jedna lepo razvijena lobanja. Dosta stara, to je sigurno” objašnjava Bence Kereši.

Sa očišćene lobanje se otkidaju sićušni zubići, a oni ovoj deci govore od koje su životinje.

Na našem području česte su sova kukuvija, šumska sova, mala ušara, sova močvarica, sivi ćuk. U Vojvodini, najveća zimovališta su, pored Kikinde,  upravo u Bačkoj Topoli.

“Na takvom nivou, da smo do sada čuli da je u Kikindi veliko zimovalište. Iz nekog razloga, prošle godine je tamo stiglo manje ptica, oko 60-70 jedinki. Mi smo prošle godine imali 148 sova. U vreme ovogodišnjeg popisa, u Kikindi smo izbrojali 180 a kod nas 191 jedinki“ kaže Jožef Šihelnik, sekretar Udruženja za zaštitu životne sredine Arcus.

Tokom zimovanja ovih 200 sova pojede oko nekoliko tona glodara.

Najviše što možemo učiniti za opstanak noćnih grabljivica, jeste da smanjimo upotrebu otrova za ubijanje glodara, savetuje zaštitnik prirode.

sove
Bačka Topola

Slične vesti

Najnovije

17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.