Ugrás a tartalomra

Otvara se poslednja deonica Y-kraka

2019.12.26
17:09
Forrás
Pannon RTV
U petak u podne biće otvorena i poslednja dionica Y-kraka, odnosno obilaznice oko Subotice. Na ovaj način će biti završena izgradnja tog puta koje traje već blizu 30 godina.

Kamionski saobraćaj prema Kelebiji tako više neće prolaziti kroz grad, a i dolazak na taj granični prelaz sa auto-puta će biti olakšan.

Kružni tok kod graničnog prelaza Kelebija je već neko vreme u upotrebi. Jedino je još izlaz prema Y-kraku još uvek zatvoren. Otvaranjem tog izlaza će se značajno smanjiti saobraćaj u Subotici.

Na kelebijskom delu Y-kraka, obilaznice oko Subotice, obavljaju se završni radovi. Završetkom poslednjih 12 kilometara, između Somborskog i Kelebijskog puta, biće ispunjen višedecenijski san meštana.

Laslo Kaposta, Kelebija: „To je jedna veoma doba stvar jer će zaobići i Kelebiju, kao selo, ali isto tako i Suboticu. Mislim da je ovo nešto najbolje, nešto što je već odavno bilo potrebno. "

U Kelebiji veliki problem predstavlja i to što se u selu nagomilavaju kamioni koji čekaju prelaz granice. To je opasno i sa stanovišta bezbednosti u saobraćaju.

Brigita Vojnić Zelić, Kelebija: „Ako, na primer, želimo automobilom da izađemo iz naše ulice, to nikako ne možemo da učinimo bezbedno. Prvo neko mora da izađe iz automobila, da pogleda levo i desno, da vidi da li dolazi kamion ili neko drugo vozilo. To u značajnoj meri otežava saobraća i čini ga nebezbednim. "

Kamioni koji tu prolaze uskoro neće moći da uđu na teritoriju mesta Kelebija, naime otvora se poslednja deonicaa Y-kraka. Na taj način će prodisati saobraćaj u Subotički, rekao je Imre Kern, državni sekretar zadužen za razvoj infrastrukture, gostujući na programu RTV Pannon. Oni koji idu sa Kelebije do Aleksandrova ili Palića mogu da izbegnu gužve u gradu.

Imre Kern, državni sekretar za razvoj infrastrukture, Srbija: „Kamioni će do kraja 2019. godine biti izmešteni iz grada i biće obavezni da saobraćaju preko Y-kraka. Naš cilj je da se sa Ministarstvom unutaršnjih poslova dogovorimo da više ne gledamo kamione u Zagrebačkoj ulici ili Kelebijskom putu. Izgradili smo Y-krak kako bismo konačno izmestili kamione iz grada, saobraćaj će biti dozvoljen samo za teretna vozila koja obavljaju snabdevanje grada. "

Y-krak vodi od petlje "Subotica jug" na autoputu do graničnog prelaza Kelebija. Prva deonica je otvorena u martu 2017. godine, potom je usledila deonica koja vodi do puta prema Bačkoj Topoli, a krajem 2018. godine je završen i deo do Somborskog puta. Sada će biti otvorena deonica u dužini od 12 kilometara koja povezuje Somborski put sa graničnim prelazom Kelebija.

Aleksandar Vučić, predsednik, Srbija: „Biće to veliko olakšanje za subotičane ali i za sve ostale. Neće morati svako da ide na Horgoš, isto tako će se moći doći do Kelebije, posebno za vreme Božića, Uskrsa i drugih praznika. Ljudi u Subotici, koji ovo čekaju godinama, konačno mogu da ga odahnu. "

Iz budžeta Srbije su izdvojena značajna sredstva za izgradnju Y-kraka. I u budžetu za narednu godinu je obezbeđeno 500 miliona dinara, od kojih će biti izgrađena dva nadvožnjaka na pačirskom putu, i putu prema Mađarskom mestu Meljkut.

Y-krak
Subotica
otvaranje
deonica
Kelebija
Imre Kern

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.