Ugrás a tartalomra

Šta je isplativije?

2019.12.31
17:45
Forrás
Pannon RTV
Ne većini trpeza u novogodišnjoj noći za glavno jelo se služi prasetina.

Uzgoj prasića postaje sve popularniji u Vojvodini, jer zahteva manje ulaganja nego uzgoj svinja, a ni oscilacija cena nije toliko izražajna. U toru Roberta Buranja u Tornjošu je nekoliko krmača i prasadi. Do dočeka nove godine nisu porasli dovoljno, ali vlasniku i ne smeta jer će ih dalje toviti. Istrajan je na tovu svinja. “Ako prodam deset prasića, to je malo novca, ako prodam deset svinja, to je više novca. Uprkos usponima i padovima nekad prođemo lošije, nekad bolje. Izabrao sam tov svinja jer mi je to dodatna zarada.”

Domaćin Jožef Fekeč iz Novog Orahova u svom dvorištu drži 25 krmača, a njihove prasiće prodaje kupcima i preprodavcima. Zadovoljan je prihodom, svaki mesec uspeva sve da proda. Ranije se bavio proizvodnjom mleka, ali je to napustio zbog neadekvatne zarade. “Prešao sam na uzgoj prasića, jer kako znamo, cena prasića tokom cele godine varira kao i cena svinje. Imam prasadi i svinje cele godine, a cena se kreće od 170 do 270 dinara, u zavisnosti od potražnje za prasadima na tržištu.”

Stočari smatraju da uzgoj svinja predstavlja veći izazov, zahteva mnoga pravila i kontrole a mnogo puta očekivani prihod izostane. Mogućnosti za izvoz su i dalje ograničeni, a neograničeni uvoz koči sprske farmere. Sa druge strane, prase na pijaci se uvek brzo proda.

prase
prasetina
stočari

Najnovije

17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.