Ugrás a tartalomra

Ugovori o poljoprivrednoj podršci potpisani u Kanjiži

2019.12.31
18:31
2019.12.31
18:37
Forrás
Pannon RTV
Sedamdeset proizvođača podržano u drugom krugu konkursa, sa ukupno 2,3 miliona dinara iz sredstava Fonda za poljoprivredni i ruralni razvoj Kanjiže.

Poljoprivrednici u ovom krugu su imali mogućnost apliciranja za kamatne subvencije, podršku organske poljoprivrede i troškove prevoza uginule stoke. U drugom krugu najviše zahteva je podneto za subvencionisanje kamatnih stopa, ukupno 39. Erne Vajda je takođe ovaj oblik podrške koristio. Prema njegovim rečima, svaka pomoć je potrebna u poljoprivredi. “Ova subvencija za kamate je korisna, jer morate uložiti puno novca. Uglavnom koristimo kredite, tako da možemo održati proizvodnju na nekom nivou.”

Pored subvencija za kamatne stope, bilo je veliko interesovanje za podršku u organskoj poljoprivredi i oko troškova prevoza uginule stoke. Jožef Biro se bavi proizvodnjom mleka i dobio je sredstva za troškove prevoza. “Imao sam uginulu junicu koju nismo mogli izlečiti. Samo uginuće je velika šteta a troškovi uklanjanja su preko 25.000 dinara, konkurisao sam da bi mi opština platila toškove prevoza.”

Opština Kanjiža je ove godine izdvojila 7 miliona dinara za podršku proizvođača na pet linija, od toga je podeljeno 6,8 miliona dinara. Sa ovim iznosom smo u 2019-oj godini pomogli 96 domaćina. Ervin Hužvar član veća zadužen za poljoprivredu: “Rad fonda još nije bio ovako uspešan, a to je zahvaljujući tome što smo ove godine promenili ponudu, imajući na umu potražnju od strane poljoprivrednika. Malo smo suzili svoje linije, tako da nismo zaržali linije za koje nije bilo dovoljno interesovanja, jer je suština u ovom fondu podrške u tome, da pružimo što više moguće poljoprivrednicima.”

Ervin Hužvar dodaje da bi u 2020. godini želeli dodati još jednu liniju na listu podrške i to za regresiranje veštačkog osemenjavanja goveda.

Kanjiža
podrška
ugovor
Ervin Hužvar

Slične vesti

Najnovije

07:52

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.
13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.