Ugrás a tartalomra

Temerin podržava stručno usavršavanje

2020.01.07
18:28
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
Odlazak mladih i negativna stopa rasta stanovništva nisu zaobišli ni mađarsku zajednicu u Temerinu. Prema crkvenim podacima za 2019. godinu, sahrana je bilo dva i po puta više nego krštenja.

Odlazak u inostranstvo posebno dotiče mlade porodične ljude koji su na početku svojih karijera. Lokalna samouprava pokušava da pruži finansijsku podršku za zasnivanje porodice, za zapošljavanje, ali i za nastavak školovanja u našoj zemlji.

Prošle godine su u Temerinu bila 43 krštenja i 104 sahrane, rekao je lokalni župnik Laslo Sunđi na liturgiji na kraju godine. 56 učenika osmog razreda je prošlo krizmanje i 46 učenika drugog razreda je primilo prvu Svetu Pričest,  što takođe ukazuje na opadanje. Zadržavanje mladih u okviru Crkve je takođe izazov - naglasio je Laslo Sunđi: „Što se tiče omladine, neki od njih nakon krizmanja školovanje nastavljaju u Novom Sadu, neko u Bečeju ili Senti, pa čak i u Segedinu. Mladi odlaze na sve strane, tako da mi ovde nismo u mogućnosti da formiramo jednu uređenu, jedinstvenu, snažnu zajednicu. "

Odlazak mladih se povremeno povećava, danas se to pre svega dešava iz ekonomskih razloga. Ta pojava u našoj zemlji dovodi i do nedostatka stručnjaka. Kao što je Robert Pastor, predsednik Skupštine opštine Temerin rekao, opština putem stipendija podržava stručno usavršavanje mladih. Pored toga postoje i programi zapošljavanja: „Otvaranje novih radnih mesta svake godine podržavamo sa sedam do deset  miliona dinara, a otvaranje novih preduzeća sa 140-150 hiljada dinara, i to je upravo ta pomoć koja je potrebna da ti mladi ostanu kod kuće, a da ne pominjemo fondaciju Prosperitati izvore finansiranja sa pokrajinskog nivoa. "

U dva vrtića Predškolske ustanove Veljko Vlahović u Temerinu postoje i grupe na mađarskom jeziku. Dve grupe su u objektu Pčelica u centru, a jedna u objektu Suncokret. U te tri grupe na mađarskom jeziku ide ukupno 64 mališana. Kako bi naučili i zvanični jezik, roditelji upisuju decu i u mešovite i u srpske grupe, a njih ima šest. Što se tiče brojki, godišnje se iz Temerina odseli jedno ili dva deteta.

Temerin
Stručno usavršavanje

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.