Ugrás a tartalomra

Saobraćaj otežavaju magla i ledeni pokrivač

2020.01.14
15:32
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji na snazi žuti meteo-alarm.

Zbog malge i leda na putevima, Republički hidrometeorološki zavod upozorava na povećan rizik od saobraćajnih nesreća. U Subotici i njenoj okolini sinoć su posipali so na glavne putne pravce i autoput, a zimska služba Vojputa dežura 24 sata dnevno.

Po rečima saradnika Republičkog hidrometeorološkog zavoda, žuti meteo-alarm će sigurno biti na snazi i naredna dva dana, i to skoro na ćitavoj teritoriji Srbije. To predstavlja potencijalnu opasnost za učesnike u saobraćaju, jer magla može da smanji vidljivost na manje od 200 metara. Upravo zbog toga se proteklih dana u u Subotici i njenoj okolini dogodilo nekoliko manjih saobraćajnih nezgoda. Saradnici Hitne pomoći u Subotici su međutim potvrdili da se zbog nesreća broj intervencija nije povećao, što znači da je većina nesreća kao posledicu imala samo materijalnu štetu.

U ponedeljak su se u Subotici dogodile tri nesreće. U Aleksandrovu je automobil udario petnaestogodišnjeg dečaka, dva automobila su se sudarila u centru grada na raskrsnici ulica Vase Stajića i Đure Đakovića, a nesreća se dogodila i na palićkom putu u smeru prema Subotici. Prema podacima policije, razlog ovih nesreća bila je smanjena vidljivost zbog magle, odnosno vlažni i klizavi puteva. Upravo zbog toga većina vozača vozi sa posebnim oprezom.

Andrea Bajtai: „Ovih dana veoma pažljivo. Na primer, katastrofalno je, veoma je klizavo, putevi su klizavi. Maglovito je, to je sve što mogu reći, treba biti pažljiv. "

Antal Holo: "U ovim situacijama treba biti jako oprezan. Prve svega treba da prilagodite brzinu uslovima na putu, i ​​morate paziti, ne smete da srljate, ne smete da vozite brzo, već treba da sledite propise, tako da mora da bude zimska guma, da lanac bude u automobilu, iako ga još ne treba koristiti. "

Po mišljenju stručnjaka, nepažnja je uzrok najvećeg broja nesreća u zimskom periodu. Ukoliko automobil proklizne, ne sme se kočiti i praviti ishitrene poteze. Zimske gume su izuzetno važne, ali se na ledu i one veoma lako prokližu jer su uslovi na putu tada najgori. Robert Marton, instruktor vožnje: "Tamo gde ima manje saobraćaja, tamo zaleđeni deo ostaje duže, a tamo gde je saobraćaj intenzivniji, put je vlažniji ali je i dalje opasan pa morate biti oprezni. Držite veću udaljenost i ne pravite nagle poteze, dakle ne ostavljajte kočenje za poslednjih nekoliko metara. "

Preporučena brzina za vožnju na auto-putu zavisi od gustine magle. Treba pratiti tačke naslikane na putu, i što manje tačaka vidimo u magli, to sporije treba voziti. Ako je vidljiva samo jedna tačka, vozite brzinom do najviše 40 kilometara na sat. Vukoslav Vukoslavović, tehnički direktor preduzeća Vojput doo iz Subotice ističe da je zimska služba u pripravnosti 24 sata dnevno. „U ovom slučaju magla je veoma nazgodna jer se na niskim temperaturama smrzava na hladnom kolovozu, formirajući ledeni oklop. Naši ljudi su u stanju pripravnosti i provjeravaju puteve. Imamo za to jedno posebno vozilo i kojeg stalno javljaju stanje. Oni odrežuju polazak i pripremu soli, kako bi počeli soljenje puteva, kako na auto-putu E-75, tako i na magistralnim i regionalnim putevima. "

Zimska služba Vojputa održava sto kilometara auto-puta i 1.200 kilometara regionalnih puteva širom Vojvodine, sprečavajući na taj način pojavu većeg broja saobraćajnih nezgoda.

žuti meteo-alarm
magla
led

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.