Ugrás a tartalomra

Obilje ribe u Tisi i u zimskim mesecima

2020.01.26
08:00
2020.01.26
15:03
Forrás
Pannon RTV
Zaljubljenici u pecanje i sada mogu da upražnjavaju svoj hobi. Iskusni riboloci kažu: pecaroš opremljen odgovarajućim znanjem na Tisi i jezerima može da stekne nove doživljaje.

Trenutni vodostaj Tise odgovara prosečnom letnjem nivou, što znači da je voda čistija i da su strujanja sporija. Zbog blagog vremena i niskog vodostaja i ribe su aktivnije nego što je  uobičajeno.  U tekućoj vodi najčešće se pecaju grabljivice: štuka, smuđ, bela riba i tolstolobik.

Kanjijžanin Čaba Šarnjai nastoji da ulovi tolstolobika zrnastom, kurkumom začinjenom varalicom: „O tolstolobiku mogu reći da ga izlovljavam dve godine, samo tolstolobik. To je invazivna riblja vrsta, dakle nije autohtona i na taj način pokušavam da očuvam živi svet Tise, jer je veoma štetna riba. Veoma je snažna riba, intenzivno se bori i vuče. Radila je i tako interesantne stvari da kada je upecamo, na primer neku težu od 10 kilograma, onda popusti najlon i tada primetimo da iskoči iz vode. Jedna tolika riba u stanju je da iskoči dva metra u visinu i četiri do pet metara u dužinu."

Riblje meso u našoj ishrani može da bude i jedini dovoljan izvor belančevina jer sve esencijalne amino kiseline sadrži u dovoljnoj količini i odnosu.

Odgajivači ribe - koji nastoje da obezbede kvalitetnu ribu – ne odmaraju ni u ovo doba godine. Ede Kermendi iz Malih pijaca višegodišnji je uzgajivač ribe. Kaže da ljudi najradije uzimaju šarana.

- U veoma malim količinama ima amura,soma, većinom je šaran.
- Koje vrste se najviše traže i zbog čega?
- Uglavnom šarana, jer je on ovde omiljen, i najviše ga ima.
- Koliko vremena je potrebno da odgajite ribe, koliko dugo su kod vas?
- Kupujem ih kada su 350 grama i do kraja godine dostignu 2,5 do tri kilograma.

Za one koji vole ne samo da jedu ribu, već i da je izlove, imaju za to brojne mogućnosti širom Vojvodine. Istinski posvećenici osim na Tisi, mogu da pecaju i na različitim jezerima. Ribolovačka hobi dozvola staje 7.000 dinara za godinu dana, dok se cena dnevne dozvole kreće oko hiljadu dinara u zavisnosti od mesta.

tis
ribolov
ribolovačko
vodostaj
štuka
smuđ
tolstolobik

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.