Ugrás a tartalomra

Novi konkursi za poljoprivrednike

2020.02.12
20:19
Forrás
Pannon RTV
Najbolje prolaze oni koji iskoriste mogućnosti koje pružaju i opština, i pokrajina i republika, istaknuto je juče na poljoprivrednom forumu u Adi.

Proizvođači su dobili informaciju ne samo o raspisima, već i o nedavno izmenjenoj odluci vezanoj za male proizvođače.

Lokalni poljoprivrednici su ispunili salu za sastanke Gradske kuće u Adi. Bili su zainteresovani za konkurse i novine.

Bela Feješ, Ada: "Uvek ima korisnih stvari, njih zadržimo u glavi, a one loše pustimo pored uveta."

Mikloš Nađ, predsednik Saveza agrarnih udruženja Vojvodine, se založio za zajednički nastup: „Proizvođači bi trebali da iskoriste date mogućnosti, trebali bi da preuzmu inicijativu i da stvore odgovarajući oblik zadruge. Nakon toga treba da iskoristite raspoloživa finansijska sredstva jer skoro u svakom konkursu, koji se raspiše za poljoprivrednike, postoji segment koji se odnosi na same zadruge."

Republički i pokrajinski konkursi su već raspisani, ovi drugi su otvoreni prošlog petka, rekao je Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu: „Ukupno ima šest takvih raspisa. Objavili smo konkurse za opremu vinara i proizvođača rakije, za podršku malih farmi mesa i mleka. Pored toga imamo raspiane konkurse, za organske proizvođače za nabavku opreme, za razvoj lova, za izgradnju ribnjaka, a u petak smo uspeli da objavimo još jedan važan konkurs, a on se odnosi na podršku gazdinstvima za nabavku opreme. Tu imamo budžet od 130 miliona dinara.”

U isto vreme, ne smemo zaboraviti izmenu Uredbe o malim proizvođačima, koja daje mogućnost za prodaju proizvoda biljnog porekla iz domaćinstva, rekao je Arpad Fremond, poslanik u Republičkom parlamentu: „Tu se nalazi sušeno voće, razna brašna i drugi proizvodi biljnog porekla. Za sve njih postoji isti sistem kao i za meso - koliko mleka se može preraditi, koliko jaja se može prodati iz dvorišta ili koliko mesa - sada isto to postoji i za biljne proizvode.“

Nadležni su istakli da bi vojvođanski poljoprivrednici trebalo da iskoriste opštinske, pokrajinske i republičke mogućnosti kako bi ostali konkurentni na tržištu.

konkursi
Ada
Robert Otot
Arpad Fremond

Slične vesti

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.