Ugrás a tartalomra

Teranje zime u Padeju

2020.02.16
20:28
Forrás
Pannon RTV
Veštice, mačke, Zoro, čak i Spajdermen priključili su teranju zime u nedelju. Mađarski kulturni klub "Takatš Rafael" organizovao je karnevalsku povorku, maškare sa kojom tradicionalno dočekuju proleće

U ovom selu deca su se od zime oprostila na pravi tradicionalan način, pištaljkom i dobošem. Iz fioka  su izvađeni razni stari i prašnjavi instrumenti. Učesnici povorke su poneli doboš, kontrabas , pa čak i trubu. Kreativnost nije nedostajala, jer su u povorci bili policajac, veštice i superheroji.

David Terkelj, Padej: "Moj kostim je iz napravljen od starog kaputa moje majke, i ovaj slamnati šešir koji sam dobio od svoje bake."

Čanad Retek se maskirao u Zoroa, a u tome su mu pomogli i  roditelji. On je takože uživao u karnevalu. "Dobro je praviti buku na ulici i dobro je društvo."

Deca već dobro znaju da je svrha pravljenja velike buke, teranje zime. To je našoj ekipi objasnila i Imola Deak,  koja se maskirala u vešticu. „Zviždimo, udaramo po dobošu, eventualno po nekoj šerpi. Pravimo buku da bi oterali zimu. "

Mađarski kulturni klub " Takatš Rafael"  iz Padeja organizuje maškare od svog osnivanja. Nakon teranja zime kroz selo, učesnike su čekala i druga iznenađenja. Robert Komaromi, predsednik Mađarskog kulturnog kluba " Takatš Rafael", Padej: "Vraćamo se pa ćemo decu ugostiti sa tradicionalnim karnevalskim krofnama, sipaćemo im malo čaja, soka, a zatim će deca između sebe izabrati tri najlepša kostima nošnje ili onaj koji je najtradicionalniji".

Neizostavni deo maškara je i ceremonijalno paljenje lutke. Nakon klope i šetnje, naravno ni to nije izostalo. Deca su stala oko zapaljene lutke i vikala: neka dođe proleće,  zima nek se izgubi.

Padej
teranje zime

Slične vesti

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.