Ugrás a tartalomra

U Somboru obeležen Dan grada

2020.02.17
19:35
2020.02.17
19:40
Forrás
Pannon RTV
Na centralnoj proslavi prisutna su između ostalog podsetili na formiranje prvog uređenog parka u Somboru, a predstavljena je i istorija Somborskog pevačkog društva.

Marija Terezija je 1749. Godine, za 150 hiljada zlatnika podigla Sombor u rang slobodnog kraljevskog grada. O tome su se između ostalog podsetili prisutni na centralnoj proslavi, koja je održana u ponedeljak u somborskom Narodnom pozorištu. Tom prilikom je predstavljena i istorija Somborskog pevačkog društva.

Antonio Ratković, zamenik gradonačelnika, Sombor: „Znamo da nije jednostavno da jedno društvo opstane 150 godina, uprkos svim istorijskim događajima. Zbog toga veliko priznanje pripada ljudima koji su vek i po radili u društvu. Takođe su se bavili i decom. Oni su tokom svog postojanja dobili mnoga priznanja, pa je izuzetno važno da ove godine obeležimo ovu godišnjicu, i to u okviru proslave Dana grada."

Javor, lipa, dud i platan. Na trgu ispred Somborske železničke stanice je sredinom devetnaestog veka posađeno ukupno 32-e vrste drveta.  Ozelenjavanje u Somboru traje od tada, istaknuto je na svečanosti. Ove godine će jedan noviji kvart u Somboru postati bogatiji sa zelenim pojasom.

Atila Pribila, zamenik gradonačelnika Sombora: „Gradonačelnik Bene Čihaš je pre 120 godina ozelenio grad. Tada je već postojao jedan park koji je nastao pre 160 godina. Praktično je to u ovom našem kraju bio prvi uređeni prostor gde su bile klupe, drvoredi i gde su građani mogli da se odmore pod senkama drveća. Grad je na prelazu iz devetnaestog u  dvadeseti vek ozelenjen uz pomoć baštovana iz Bugarske."

Na proslavu Dana grada došli su i gosti iz bratskih gradova Sombora, iz Kišpešta i Baje u Mađarskoj. Proslava u gradu u Zapadnobačkom okrugu trajala je četiri dana.

Sombor
Atila Pribila
dan grada

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.